US zpravodajci: Ukrajincům se nepodaří dosáhnout klíčového města

zprávy

Americká zpravodajská komunita odhaduje, že ukrajinská protiofenzíva nebude schopna dosáhnout klíčového města Melitopol na jihovýchodě, řekli zdroje obeznámení s důvěrnými prognózami listu The Washington Post.

US zpravodajci: Ukrajincům se nepodaří dosáhnout klíčového města
Ilustrační foto
21. srpna 2023 - 02:20

Ponuré hodnocení je založeno na brutální schopnosti Ruska bránit okupované území prostřednictvím falangy minových polí a zákopů a pravděpodobně odpovídá proč se Kyjevu protiofenzíva zahrnující desítky miliard dolarů v západních zbraních a vojenském vybavení nepodařilo dosáhnout jeho cílů..

Ukrajinské síly, které se tlačí k Melitopolu z města Robotin vzdáleného více než 50 mil, zůstanou několik mil za městem, uvedli američtí představitelé. Američtí, západní a ukrajinští vládní představitelé dotazovaní pro tuto zprávu hovořili pod podmínkou anonymity, aby mohli diskutovat o citlivých vojenských operacích.

Melitopol je pro ukrajinskou protiofenzivu klíčový, protože je považován za vstupní bránu na Krym. Město se nachází na křižovatce dvou důležitých dálnic a železnic, které Rusku umožňují přesun vojenského personálu a techniky z poloostrova na jiná okupovaná území na jihu Ukrajiny.



Ukrajinská protiofenzíva

Ukrajina zahájila protiofenzívu na začátku června v naději, že zopakuje svůj ohromující úspěch při loňském podzimním útoku na Charkovskou oblast.

V prvním týdnu bojů však Ukrajina utrpěla těžké ztráty proti dobře připravené ruské obraně, přestože ukrajinská armáda měla celou řadu nově získané západní techniky, včetně amerických bojových vozidel Bradley, tanků Leopard 2 německé výroby a specializovaných vozidel na odminování.

Společné válečné hry vedené americkými, britskými a ukrajinskými armádami takové ztráty předpovídaly, ale předpovídaly také, že Kyjev přijme ztráty jako cenu za prolomení hlavní ruské obranné linie.


Ukrajina se ale rozhodla zastavit ztráty na bojišti a přejít na taktiku spoléhání se na menší jednotky, které se budou prosazovat různými oblastmi fronty. To mělo za následek postupné zisky v různých částech fronty.

Kyjev nedávno vyčlenil na frontu více záloh, včetně jednotek Stryker a Challenger, ale ještě musí prorazit hlavní ruskou obrannou linii.

Cesta do Melitopolu je extrémně náročná, a dokonce i opětovné dobytí blízkých měst, jako je Tokmak, bude obtížné, řekl Rob Lee, vojenský analytik z Foreign Policy Institute.

„Rusko tam má tři hlavní obranné linie a poté opevněná města,“ řekl a dodal: „Nejde jen o to, zda Ukrajina dokáže prorazit jednu nebo dvě z nich, ale zda dokáže prorazit všechny tři a mít po vyčerpání dostatek sil k tomu, aby dosáhla něčeho významnějšího, jako je dobytí Tokmaku nebo něčeho víc.“

Ponuré vyhlídky, o kterých byli informováni někteří republikáni a demokraté na Capitol Hill, již vyvolaly hru s obviňováním na schůzkách za zavřenými dveřmi. Někteří republikáni jsou nyní proti žádosti prezidenta Bidena o dodatečných 20,6 miliardy dolarů na pomoc Ukrajině vzhledem ke skromným výsledkům ofenzívy. Jiní republikáni a v menší míře i jestřábí demokraté kritizují administrativu, že neposlala na Ukrajinu silnější zbraně dříve.

Američtí představitelé odmítají kritiku, že by stíhačky F-16 nebo raketové systémy delšího doletu, jako je ATACMS, vedly k jinému výsledku. „Neexistuje žádný důkaz, že tyto systémy jsou všelékem, že vyřeší problém průniku hlavní ruskou obrannou linií," řekl vysoký představitel administrativy.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?