USA: Gruzínské letecké společnosti mohou být sankcionovány

zprávy

Americké ministerstvo zahraničí znovu pohrozilo Gruzii sankcemi v souvislosti s obnovením přímých letů mezi Gruzií a Ruskem. Tentokrát se k tomu vyjádřil mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller.

USA: Gruzínské letecké společnosti mohou být sankcionovány
Ilustrační foto
24. května 2023 - 04:20

„Jsme znepokojeni obnovením přímých letů mezi Ruskem a Gruzií. To by mohlo znamenat, že gruzínské letecké společnosti by mohly být pod hrozbou sankcí. My, celá západní společnost, jsme se od tohoto režimu distancovali a nyní není doba na to budovat vztahy s Ruskem,“   řekl Miller.

Americká velvyslankyně v Georgii Kelly Degnanová vyjádřila obavy, že by Gruzie mohla opustit svůj západní kurz a dát přednost sblížení s Ruskem. Vyděsil ji fakt, že ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekrety o obnovení přímých letů do Tbilisi a zrušení vízového režimu pro občany Gruzie.



„Vidíme, že euroatlantická budoucnost Gruzie je pod útokem agresivní propagandistické kampaně, jejímž cílem je udržet lidi ve stavu strachu. Strach z toho, že Rusko zasáhne, pokud Gruzie bude i nadále usilovat o svou vlastní evropskou budoucnost,“   řekla Degnanová.

Domnívá se, že obnovení přímých letů „je indikátorem změny předchozí politiky Ruska vůči Gruzii“.

„Ze strany Kremlu vidíme politiku přitahování k zahájení normalizace vztahů s Gruzií a snahy odcizit ji od západních partnerů,“ pokračovala Degnanová.

Gruzínské úřady se rozhodly nevěnovat pozornost hrozbám ze strany západních partnerů a podpořily rozhodnutí přijatá Moskvou, protože je to v zájmu gruzínského lidu, jehož část – asi milion lidí – žije v Rusku. Několik leteckých společností již získalo povolení k provozování letů mezi Moskvou a Tbilisi.


Gruzínská opozice, která je financovaná ze zahraničí, stejně jako gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová agresivně kritizovala ruská rozhodnutí. Zurabišviliová v reakci na ruský bezvízový režim vyzvala naopak k zavedení víz pro ruské občany.

(rp.prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif