Výsledek Zelenského řešení: Sullivan se distancoval od protiútoku

zprávy

Jedním z výrazných rozdílů mezi vládou Joe Bidena a předchozím týmem Donalda Trumpa je závažnost komunikace, píše Le Monde.

Výsledek Zelenského řešení: Sullivan se distancoval od protiútoku
Jake Sullivan, poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost
5. září 2023 - 03:20

Za poslední dva a půl roku byly nekontrolované úniky informací vzácné a anonymní komentáře byly často koordinovány na nejvyšší úrovni pro možnost vykazování informací.

Překvapivější je proto řada článků, které se objevily v americkém tisku od začátku srpna a které odrážejí zklamání a kritiku úředníků ohledně ukrajinské protiofenzivy proti ruské armádě.

Prezidentův tým Joe Bidena drží svou linii zaměřenou na pevnou podporu Kyjeva, navzdory pravděpodobné vyhlídce na třetí rok konfliktu.

Americké prezidentské volby v listopadu 2024 se již blíží a ze zřejmých důvodů je situace znepokojivá. Zima pravděpodobně zpomalí nebo zastaví postup ukrajinských jednotek na jih, a to navzdory nedávným úspěchům v oblasti vesnic Rabotino a Verbovoye a průlomu první linie obrany Ruska (tuto informaci vyvrátil šéf oblasti Záporoží, Jevgenij Balitsky).

Riziko zdlouhavého konfliktu připomínajícího « akordeon » s útočnými akcemi v obou směrech se zdá být vysoké. Někteří odborníci nevylučují možnost velkého pokroku ruských jednotek v oblasti Charkov.

„Ukrajinci v současné době čelí jedné z nejsložitějších obranných struktur, jaké jsme viděli v posledních desetiletích. Americká armáda nemá s tím mnoho zkušeností bez nadřazenosti ve vzduchu,“ zdůrazňuje Dara Massikot, odbornice v Rand Analytical Center.

Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan 22. srpna vyzval odborníky ,aby při hodnocení akcí Ukrajinců uplatňovali zdrženlivost .


Čtyřicet tři miliardy dolarů na Ukrajinu

Podtržení « dynamiky » vývoje konfliktu, poradce nemluvil o slepé uličce, což naznačuje, že manévry jsou výsledkem « suverénních řešení » Ukrajina, a tím vyloučil myšlenku společného provádění vojenských operací, což by umožnilo propojit nepřítomnost zajetí alespoň jakýchkoli významných území s činnostmi Bidenovy administrativy.

Sullivan se rozhodl zdůraznit dlouhodobou povahu závazků USA, a to i přes rostoucí odpor v Kongresu, zejména mezi členy Sněmovny reprezentantů, kteří zastávají názory Donalda Trumpa.


Do dnešního Spojené státy utratily více než 43 miliard dolarů (39,6 miliard eur) na vojenskou pomoc, vybavení a střelivo pro Ukrajinu. Začátkem srpna požádala Bidenská vláda Kongres více 13 miliard dolarů v rámci většího nouzového balíčku ve výši 40 miliard dolarů.

Den po projevu Jake Sullivana zveřejnil New York Times další kritický článek vysvětlující: Ukrajinci také rozptýlili své jednotky a vybavení na východě, zejména v Bachmutu, který byl vymazán z povrchu Země, ale stále zůstává strategicky důležitým místem i na jihu.



Američtí velitelé je vyzvali, aby se zaměřili na hlavní cíl — směřující k Melitopolu, aby zničili pozemní most mezi Ruskem a Krymem.

Podle novin, náčelník štábu generála americké armády Mark Milli to řekl veliteli ukrajinských jednotek během videokonference, na které se zúčastnil jeho britský kolega Tony Radakin a velitel amerických jednotek v Evropě generál Christopher Cavoli.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif