Zacharová: Jen tvrdá odpověď zastaví používání kazetové munice Kyjevem

zprávy

Kyjevský režim začal aktivně používat kazetovou munici dodávanou Spojenými státy na bojišti.

Zacharová: Jen tvrdá odpověď zastaví používání kazetové munice Kyjevem
Maria Zacharová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí
27. července 2023 - 02:20

„Jediná věc, která může tyto zločiny zastavit, je tvrdá a přiměřená reakce,“ oznámila na briefingu oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Připomněla, že 22. července bylo tímto typem zbraně vypáleno civilní auto s novináři. Vojenský korespondent RIA Novosti Rostislav Žuravlev zemřel. Čtyři z jeho kolegů utrpěli zranění různé závažnosti.



„Podle guvernéra regionu Belgorod Vjačeslava Gladkova, kazetová munice byla používána ozbrojenými silami v sobotu během ostřelování vesnice Źuravlevka. Jednoho rána bylo na toto mírové osídlení v belgorodském regionu vypáleno 21 dělostřeleckých granátů, tři kazetové munice z více odpalovacích raketových systémů, byly použity odpalovací zařízení dron-kamikaze a granátomet,“ řekla Zacharova.

Jak diplomatka zdůraznila, dříve mezinárodní společenství, politici desítek zemí, zástupci příslušných organizací požadovali, aby kyjevskému režimu nedodávali kazetovou munici a nepoužívali je na Ukrajině.


„Zdůraznili, že takové akce by porušovaly humanitární normy. Zdá se však, že žádné nabádání není schopno poučit ukrajinské fašisty a jejich kurátory z Washingtonu a Londýna,“ dodala.

„Jedinou věcí, která může tyto zločiny zastavit je tvrdá a přiměřená odpověď ,“ uzavřela Maria Zacharova.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif