Zelenského žádosti o další zbraně a munici zatím USA neplní

zprávy

Zatímco ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij je odhodlán reagovat na ruské útoky na Oděsu, Spojené státy se právě rozhodly, že mu nepředají nic, co by radikálně posílilo schopnosti jeho armády.

Zelenského žádosti o další zbraně a munici zatím USA neplní
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
28. července 2023 - 04:20

Nový balíček pomoci USA nebude zahrnovat operační a taktické rakety ATACMS ani novou dávku kazetových bomb. Washington věří, že ukrajinská armáda může být spokojená s již odeslanými zbraněmi, a věří, že její protiofenziva jde podle plánu.  

Ukrajinská reakce na ruské nálety na Oděsu, kterou Vladimir Zelenskij slíbil tuto neděli pravděpodobně nebude zahrnovat rakety dlouhého doletu, jednoduše proto, že takové rakety dosud nebyly dodány do jeho země.

Reuters, citují tři úředníky vlády Spojených států,  že Spojené státy oznámily v úterý 25. července nový program vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě až 400 milionů dolarů. Tento nový balíček zahrnuje několik obrněných transportérů Stryker, odmínovací zařízení, střelivo pro pokročilé národní raketové systémy typu povrch-vzduch ( NASAMS ), střelivo pro dělostřelecké raketové systémy s vysokou pohyblivostí ( HIMARS ), protitankové zbraně, zejména TOW a Javelin a střelivo pro protiletadlové systémy Patriot a Stinger. Vše potřebné k pokračování ukrajinské ofenzívy, ale nic z raket dlouhého doletu ATACMS.

Od ledna vyžaduje Vladimir Zelenskij převod operačních a taktických raket ATACMS ze Spojených států. Minulý pátek zopakoval, prostřednictvím video odkazu na 14. bezpečnostním fóru v Aspenu, význam ukrajinského pořízení těchto zbraní pro omezení moci ruské armády. Řekl již 13. července, že ukrajinská armáda nemá dostatek munice LCI, takže – slyšel příliš rychle - že Spojené státy z tohoto důvodu budou dodávat ATACMS.

Vedoucí úřadu ukrajinského prezidenta Andrije Jermaka, který se této akce rovněž zúčastnil, hovořil ještě jasněji : „Poznamenal jsem, že Ukrajina a Spojené státy pokračují ve své obranné spolupráci. Potřebujeme F-16 a ATACMS. To je velmi důležité," tweetoval. Publikum, kterému bylo toto volání adresováno, bylo zvláštní. Toto fórum, které se konalo od 18. do 21. července, spojilo mnoho členů současné správy Bílého domu.

Mezi nimi byl americký ministr zahraničí Anthony Blinken a poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Na fóru vystoupil šéf CIA William Burns, který je zodpovědný za neformální jednání s ruskými vůdci, jemuž se  Joe Biden nedávno rozhodl zvýšit status tím, že ho zařadil do svého kabinetu, tj. mezi ty, kteří byli vyzváni, aby důvěrně podávali zprávy hlavě státu.



Jake Sullivan řekl –,„zatímco Vladimir Zelenskij znovu žádal o bojová letadla F-16 a rakety dlouhého doletu, které Spojené státy dosud neposkytly -  dosud nebylo učiněno žádné rozhodnutí o převodu ATACMS. Byli jsme připraveni riskovat a budeme i nadále připraveni riskovat poskytování podpory Ukrajině." Klamal však, že „je stále třeba opatrnosti, protože riziko vážné eskalace přetrvává."

Anthony Blinken, jak oznámil ContinentalObserverl, realizovat dohodu s Ruskem o obilí bude „velmi obtížné" . Zároveň řekl, že Ukrajina má dostatek zdrojů, aby mohla reagovat na Rusko. Na otázku, zda má obavy z pomalosti ukrajinské protiofenzivy, řekl, že je příliš brzy na to, aby bylo možné vyvodit závěry : „Od začátku jsme říkali, od začátku jsme věděli, že to bude obtížné". Podle Anthonyho Blinkena, o neúspěchu nebo úspěchu ukrajinské operace bude možné hovořit pouze tehdy, budou-li k dispozici všechny síly, které byly v posledních měsících vyškoleny se všemi dodávanými zbraněmi.

Podle Reuters, Bílý dům se také rozhodl nepřevést na Ukrajinu novou dávku kazetových bomb. Anglická  tisková agentura uvádí, že doručení lze stále dokončit. Nelze vyloučit, že Vladimir Zelenskij takovou žádost podal 26. července na zasedání Rady NATO-Ukrajina.  Doposud jsou však informace novinářů jednoznačné: Spojené státy se rozhodly nedodávat  jak již dříve řekl americký prezident Joe Biden, aby Ukrajině kompenzovaly možný nedostatek konvenčních munice.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif