Zemětřesení v Japonsku. Vláda se tíhou skandálu rozpadá

zprávy

Čtyři japonští ministři odstoupili kvůli podezření z „podhodnocování příjmů“ na charitativních akcích. Jedná se o nejnovější vývoj v sérii událostí, které zpochybňují finanční transparentnost a etické normy ve vedení země.

Zemětřesení v Japonsku. Vláda se tíhou skandálu rozpadá
Kishida Fumio, japonský premiér
14. prosince 2023 - 15:02

Ve skandálu, který otřásl japonskou politikou, čtyři ministři kabinetu premiéra Kišidy Fumia rezignovali na své posty. Tito členové vlády, kteří jsou spojeni s frakcí "Seiwa" Liberálně Demokratické Strany (LDP), byli podezřelí z nedeklarování příjmů z charitativních akcí strany.

Jedná se o nejnovější vývoj v sérii událostí, které zpochybňují finanční transparentnost a etické normy ve vedení země. Tyto obavy vyvrcholily po odhalení, že členové frakce "Seiwa" mohli být zapleteni do neregulérních finančních praktik během stranických akcí.

Mezi rezignujícími jsou mluvčí vlády a kabinetní tajemník Matsuno Hirokazu, ministr hospodářství Nišimura Yasutoşi, ministr zemědělství Miyašita Ičiro a ministr vnitra Suzuki Junji. Kromě ministrů rezignovali také někteří vysoce postavení parlamentní a vládní asistenti, píše zpravodajský server haber7.com.



Premiér Kišida, který rezignace přijal, komentoval situaci jako "velmi nešťastnou" a zdůraznil potřebu obnovy veřejné důvěry v politiku pro udržení politické stability v zemi.

Skandál přichází v době, kdy se Japonsko stále vyrovnává s následky tragické smrti bývalého premiéra Abe Šinza, který byl zavražděn během volební kampaně v červenci 2022 a byl nejdéle sloužícím premiérem v historii země.

Psali jsme:

Tato situace vyvolává otázky o budoucnosti frakce "Seiwa" v LDP, která je považována za největší a nejvlivnější ve straně. Krize může mít významný dopad na politickou scénu Japonska v nadcházejících měsících.

(jk, haber7.com, foto: repro: pm´s office)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif