Další pomoc Hradce partnerskému Černihivu

regiony

V polovině dubna došlo k ruskému vzdušnému útoku na ukrajinský Černihiv, které je partnerským městem Hradce Králové. Radnice se rozhodla pomoci, proto došlo k oživení transparentního účtu pro Černihiv, který funguje přibližně dva roky.

Další pomoc Hradce partnerskému Černihivu
Magistrát města Hradec Králové
4. května 2024 - 08:00

Do začátku město přispěje částkou 300 tisíc korun, kterou na svém jednání schválili hradečtí zastupitelé. Přibližně po dvou měsících by se vybrané finance měly poslat na pomoc partnerskému městu. Účel pomoci je zatím v jednání mezi oběma městy.

„Bezprostředně po zprávě o ruském vzdušném útoku jsme začali řešit možné formy pomoci našemu partnerskému městu na Ukrajině. Rozhodli jsme se oživit transparentní účet pro Černihiv, kam mohou lidé přispívat libovolnými částkami. Zároveň jsme dnes na zastupitelstvu schválili 300 tisíc korun, které převedeme právě na tento transparentní účet,“ uvádí primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová. 

Veřejnost bude moci na účet přispívat po několik týdnů, zhruba začátkem prázdnin by město chtělo vybrané peníze poskytnout.

Městu se také podařilo spojit se se zástupci ukrajinského partnerského města. „Z Černihivu jsme obdrželi odpověď, ve které nám poděkovali za nabídku pomoci. Každopádně jsme připraveni o celé věci dále komunikovat,“ dodává primátorka.



Z transparentního účtu bylo již v minulosti pořízeno ponorné čerpadlo na obnovy dodávek vody přibližně za 100 tisíc korun. Dalších 300 tisíc korun bylo odesláno na opravu tamní mateřské školky. Další informace o transparentním účtu pro Černihiv naleznete také na stránkách Magistrátu města Hradce Králové.

Kralovehradeckénovinky.cz informovala Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradce Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch.mmhk)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif