Děčínský magistrát od května přijímá elektronické občanské průkazy

regiony

O dva měsíce dříve se mohou lidé na děčínském magistrátu prokazovat elektronickým občanským průkazem. Stačí mít v mobilním telefonu nainstalovanou aplikaci eDoklady, která je volně ke stažení v Google Play i App Store.

Děčínský magistrát od května přijímá elektronické občanské průkazy
Ilustrační foto
4. května 2024 - 07:00

„Občanku v mobilu“ mohou lidé od května využít také při prokázání totožnosti strážníkům městské policie. Stávající občanský průkaz (plastová kartička) zůstává v platnosti.

„Jsem rád, že tuto novou službu občanům spouštíme již od začátku května,“ říká tajemník děčínského magistrátu Martin Kříž s tím, že masivní spuštění využívání eDokladů začne v Česku 1. července 2024. Lidé pak budou moci elektronickou občanku využívat například na soudech, finančních úřadech, úřadech práce či na katastrálních úřadech.

Další vlna spuštění je pak naplánovaná na leden 2025, kdy ji začnou využívat třeba zdravotní pojišťovny, školy, banky, notáři či exekutoři.

V mobilní aplikaci eDoklady máte bezpečně uloženy všechny údaje z občanského průkazu. Tyto údaje můžete snadno kopírovat a přenášet do jiných aplikací, například při vyplnění adresy v e-shopech, nebo když potřebujete číslo občanky při rezervaci letenek, při uzavírání smluv nebo zřizování různých služeb.

Při vyplňování papírových formulářů nemusíte hledat občanský průkaz. Stačí otevřít aplikaci v mobilu a údaje opsat.

Ústeckénovinky.cz informoval   Luděk Stínil, tiskový mluvčí města Děčín.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:meuDecin)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif