Kraj Vysočina opět podpoří obnovu turistického značení

regiony

Turistické značení dnes vnímáme jako zcela běžnou součást výletů. Na území  kraje Vysočina je aktuálně vyznačeno téměř šest tisíc kilometrů různých tras.

Kraj Vysočina opět podpoří obnovu turistického značení
Ilustrační foto
4. května 2024 - 11:00

Právě na obnovu turistického značení přispívá Kraj Vysočina téměř půl milionem korun ročně. I díky krajské podpoře tak mohou vznikat nové trasy.
 
Zmíním jednu novinku, která se v poslední době objevila v turistických mapách. Nově je do nich zakreslena žlutá trasa Veselá – Houserovka na Pelhřimovsku v délce 6 kilometrů, která je pojmenovaná po Marii Kurandové. Herečce původem z Vysočiny, která si zahrála třeba roli babičky ve stejnojmenném filmu,“ informoval po jednání Rady Kraje Vysočina hejtman Vítězslav Schrek.

Novinkou mezi tradičními turistickými trasami na Vysočině je tzv. projekt Zdravé srdce. „Jde o kilometrový  úsek cyklostezky na Humpolecku, kde si během rychlé chůze měříte čas i tepovou frekvenci a přes QR kód hodnoty vkládáte do aplikace. Ta data vyhodnotí a porovná je s fyzickou zdatností ostatních přihlášených,“ doplnil Roman Fabeš, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Na Vysočině se Klub českých turistů stará o 3 240 kilometrů pěších a lyžařských tras a o  2467 km cyklostras. Každoročně parta  120 proškolených značkařů obnoví zhruba 1/3 značek. Mimo to, že jim vrátí sytou barvu ještě vymění poškozené, zničené a ztracené značky, narovná směrovníky a nahradí už nečitelné mapy. Kraj Vysočina od roku 2002 přispěl na obnovu turistického značení v regionu téměř 7 miliony korun. 

NovinkyVysočina.cz informovala Jitka Svatošová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif