Květnové zajímavosti na hradech a zámcích

regiony

Sezona na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově je v plném proudu a na květen je připraveno několik novinek a zajímavých kulturních akcí.

Květnové zajímavosti na hradech a zámcích
Lemberk
4. května 2024 - 07:00

Bezděz letos připomíná 760 let od svého založení a v rámci tohoto výročí se 8. května otevře výstava s názvem Přemysl Otakar II., král, rytíř, zakladatel, která na 22 výstavních panelech připomene tuto významnou osobnost - zajímavostí výstavy jsou například kopie pohřebních insignií Přemysla Otakara II. či jeho meče. Na 11. květen je připraveno šermířské vystoupení a dobývání hradu, na 25. květen noční výstup doplněný kulturním programem.  Na hradě Bezděz končí výstavba nové nákladové lanovky, která zjednoduší dopravu materiálu na hrad. 

Na Hrubém Rohozci proběhne filmování v režii České televize,  a proto bude 10. až 16. května zámek uzavřen. Nádvoří, park i kavárna zůstanou v těchto dnech otevřeny, výjimkou je pondělí a úterý 13. a 14. května, kdy zůstane uzavřen nejenom zámek, ale i park a nádvoří s kavárnou. 

Na zámku Lemberk je ve vybraných termínech zpřístupněna věž, 25. května bude poutníkům otevřena Zdislavina světnička. 

Víkend 25. a 26. května bude na Sychrově patřit dětským návštěvníkům – v zámecké zahradě s pohádkovými postavami budou děti plnit různé úkoly a za jejich úspěšné splnění dostanou malou odměnu. 

Císařský zámek Zákupy je jedním ze stěžejních objektů letošního Roku Habsburků a připomíná osudy tohoto rodu nejenom na dvou prohlídkových okruzích, které jsou nyní návštěvníkům otevřeny, ale i speciálními akcemi: v sobotu 4. 5. budou ve vybrané časy návštěvníky provázet císař Ferdinand Dobrotivý a císařovna Marie Anna Karolína (akce se koná u příležitosti 140. výročí úmrtí této poslední české korunované královny) - doporučujeme nákup vstupenky online; v sobota 18. 5.  večerní kostýmovaná prohlídka s korunním princem Rudolfem a korunní princeznou Štěpánkou (akce se koná u příležitosti 160. výročí narození korunní princezny) - pouze s předem zakoupenou vstupenkou online; a na sobotu 25. 5. jsou připraveny dvě exkluzivní kostýmované prohlídky doplněné koncertem v zámecké kapli. 

Libereckénovinky.cz informovala Mgr. Lucie Bidlasová, tisková mluvčí NPÚ ÚPS na Sychrově.

(rp,libereckenovinky.cz,foto:npu)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif