V Hradci Králové se objeví barevné koše na tříděný odpad

regiony

V Hradci Králové se na zkoušku na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak budou mít možnost vytřídit ještě více odpadu, než tomu bylo dosud.

V Hradci Králové se objeví barevné koše na tříděný odpad
Ilustrační foto
30. dubna 2024 - 08:00

Cílem je snížit množství skládkovaného odpadu. Díky pilotnímu projektu, který plánuje město spolu s Hradeckými službami, se vybraných místech na území města objeví vedle běžných odpadkových košů pro ukládání směsného komunálního odpadu také odpadkové koše na plast, papír a sklo. Předpokládaná cena projektu včetně svozu, který bude zahájen v květnu, je více než 120 tisíc korun s DPH.

Cílem města je nejen přispívat svým aktivním přístupem ke snižování množství směsného komunálního odpadu, ať už jde o sběr gastroodpadu, rozšířené provozní doby sběrných dvorů, nebo fungování Re-use dobročinného obchodu, ale i rozšiřovat nabídku odložení tříděného odpadu do odpadkového koše na plast, papír a sklo. Na území Hradce Králové je nyní 2545 odpadkových košů na směsný komunální odpad, nově přibude u některých na 22 nejexponovanějších místech vždy trojice košů na tříděný odpad. Odhadovaná cena na uskutečnění projektu je přes 120 tisíc korun.

Na základě dlouhodobého sledování složení odpadu z běžných odpadkových košů je totiž patrné, že minimálně 80 procent tvoří obaly z konzumace nápojů a potravin, především PET lahve a další plastové obaly, nápojové plechovky, skleněné lahve a papírové obaly, tedy odpady jednoznačně vhodné k recyklaci. Zbytek obsahu tvoří drobný směsný komunální odpad, cigaretové nedopalky, dětské pleny nebo psí exkrementy. 

„Odpadkové koše na plast, papír a sklo se proto objeví zejména v parcích, u dětských hřišť, mlhovišť nebo v centru města, kde dochází k většímu pohybu lidí, ke konzumaci nápojů a potravin, a tedy i ke vzniku odpadních obalů. Barevné koše budou umístěny například v Šimkových, Sukových a Žižkových sadech, dále u Muzea, nebo ve Foglarově uličce,“ říká náměstek odpovědný za oblast strategického rozvoje Lukáš Řádek.

„Odpadkové koše pro sběr separovaného odpadu budou barevně odlišeny a opatřeny polepem s informací, pro jaký typ odpadu jsou určeny. Svozy těchto košů budou probíhat vždy v pondělí a v pátek po dobu šesti měsíců květnem počínaje a říjnem konče. Během uvedeného období bude odpad svážen odděleně, jednotlivé komodity budou váženy, a bude sledována kvalita třídění. V případě pozitivních výsledků lze ve svozu separace z vybraných stanovišť pokračovat ve stejné nebo rozšířené podobě,“ dodává ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.



V loňském roce svezly Hradecké služby téměř 500 tun směsného komunálního odpadu z odpadkových košů. Jedná se o 3,5 procenta z celkového množství směsného komunálního odpadu z produkce města, které činilo 14 380,5 tuny.

Kralovehradeckénovinky.cz informovala Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradce Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch.mmhk)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?