Rusové vyměnili jednotky, zaútočí na Charkov?

zprávy

Ruská armáda vytváří skupinu vojáků v Kurské oblasti na hranici se Sumy, řekl šéf Charkov OVA Sinegubov, píše se na ukrajinském webu Strana.

Rusové vyměnili jednotky, zaútočí na Charkov?
Ilustrační foto
9. května 2024 - 03:20

„Na severu: nepřítel vytváří určité seskupení jednotek, budeme dále analyzovat: jedná se o případný útok ze severu nebo jiných území. Přijímáme všechna opatření, abychom byli připraveni a čelili výzvám, které mohou nastat,“ řekl Sinegubov v telethonu.

Sinegubov dodal, že plány na evakuaci Charkova byly vypracovány již před dlouhou dobu a jsou aktualizovány každý měsíc. Poznamenal také, že na východě Charkovské oblasti již Rusové po výměně svých jednotek obnovili aktivní útočné operace.


Připomeňme, že ruská opoziční média psala, že se Ruská federace chce pokusit dobýt Charkov během ofenzivy očekávané v létě. Západní média o takových obavách psala mnohokrát. Ukrajinské úřady opakovaně prohlásily, že nevidí žádné známky toho, že by se Ruská federace připravovala na útok na Charkov. Hlavní zpravodajské ředitelství věří, že hlavní vojenské úsilí Rusů bude soustředěno na Donbasu.

Západ diskutuje o nasazení svých vojsk na Ukrajinu

Podle italského listu Corriere della Sera plánuje NATO na červencovém summitu přijmout deklaraci, která formalizuje odmítnutí vyslat síly na Ukrajinu. „Žádné vojenské boty na Ukrajině", tak by podle novin tato klauzule měla znít.

Všimněme si, že Aliance již nejednou řekla, že na Ukrajině bojovat nebude. Pokud se to formalizuje, tento přístup značně zproblematizuje snahy zemí jako Francie, které nevylučují vyslání vojáků.

Pozoruhodné je, že informace o přípravě oficiální deklarace NATO o neúčasti jejích vojáků ve válce na Ukrajině se objevily doslova bezprostředně po skutečném ultimátu Ruské federace s náznaky použití jaderných zbraní v případě tzv. nasazení jednotek NATO.

Teoreticky taková deklarace nezabrání zemím NATO v jednostranném vyslání vojáků. V tomto případě však bude velmi velkou otázkou, zda celá Aliance přijde této zemi na pomoc, pokud Ruská federace začne útočit na její území.

Pokud tedy Aliance ve své červencové deklaraci přijme klauzuli o „botách“, vyšle Macronovi a podobným zemím jako je Litva poměrně jasný vzkaz, že vedoucí země NATO nepodporují vojenskou účast.

Publikace také píše o dalším důležitém trendu nadcházejícího summitu NATO – „odtažení“ USA od ukrajinských problémů. Podle deníku padne rozhodnutí, že koordinace západní pomoci Ukrajině bude převedena z Washingtonu na velitelství NATO.

„Tento krok má praktický důvod: 99 % materiálů dodaných do Kyjeva pochází od 32 partnerů Atlantické aliance. Existuje však i politické vysvětlení: činy západního bloku budou „jednomyslnější" pro veřejné mínění a v očích Vladimira Putina,“
píší noviny.

Poznamenává, že celkově se „strategie diktovaná Spojenými státy nemění“, ale připravuje se „změna tempa“.

Politico dříve napsal, že Biden a jeho tým prosazují politiku „utlumení“ ukrajinského problému ve Státech. Snaží se téma odsunout na periferii a hodlají jej využít pouze k útoku na Trumpa (prosazující tezi, že je „Putinovým podporovatelem“ a „vzdá se Ukrajiny“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?