Čína vyvíjí obrovský tlak na Evropu, Rusko na to čekalo!

zprávy

Čína by mohla bojkotovat budoucí mírová jednání o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní, uvedl Politiko s odvoláním na představitele.

Čína vyvíjí obrovský tlak na Evropu, Rusko na to čekalo!
Li Hu, zvláštní představitel čínské vlády pro eurasijské záležitosti
19. března 2024 - 03:20

„Peking se snaží přesvědčit Evropu, aby umožnila Moskvě účast na mírových jednáních, která by se potenciálně konala ve Švýcarsku, nebo čínská strana bude taková setkání bojkotovat," uvádí se v článku.

Podle úředníků bylo toto poselství jasně sděleno během nedávné evropské cesty čínského zvláštního zástupce pro eurasijské záležitosti Li Hue.


Vydání „South China Morning Post“ dříve napsalo, že Čína a Švýcarsko trvají na pozvání Ruska na mírový summit o Ukrajině ve Švýcarsku, který bez účasti Moskvy bude připomínat „Potěmkinovu vesnici“.

Jak uvádí článek, Bern ani Peking nevěří, že jednání bez účasti Ruska jsou reálná.

Ministerstvo zahraničních věcí Ruska již dříve oznámilo, že šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, generální tajemník Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) Zhang Ming a zvláštní představitel čínské vlády pro eurasijské záležitosti Li Hui, diskutovali o situaci kolem krize na Ukrajině a způsobech jejího řešení.

Šéf ruské diplomacie na schůzce potvrdil, že ruská strana je otevřená řešení ukrajinské krize jednáním, zároveň ale vyloučil účast na akcích souvisejících s prosazováním „mírového plánu" ukrajinského prezidenta Vladimira  Zelenského.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?