Očekávání dalšího zlepšení spotřebitelské důvěry se nenaplnilo

byznys

Zatímco v dubnu spotřebitelská důvěra výrazně rostla, v květnu se indikátor snížil o 2,2 bodu a poklesl na hodnotu 101,6 bodu.

Očekávání dalšího zlepšení spotřebitelské důvěry se nenaplnilo
Ilustrační foto
25. května 2024 - 09:20

I tak ale stále zůstává nad svým dlouhodobým historickým průměrem a indikuje, že nálada spotřebitelů je již výrazně lepší, než tomu bylo v minulém roce. To je pak vidět i na výsledku průzkumu mezi obchodníky, kde se hodnota ukazatele zvýšila o 3,7 bodu na 96,4 a je nejvyšší za poslední rok. Rostla i důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. finančního sektoru) a to o 1,1 bodu. Spotřebitelům by měla do karet v nadcházejících měsících nahrávat, růst reálných mezd, stále vysoká míra úspor i utažený trh práce, komentuje  Jana Steckerová, analytička Komerční banky.

Nálada se v květnu naopak zhoršila v segmentu stavebnictví (pokles o 1,2 bodu na 103,1) a průmyslu (pokles o 2 body na 90,5). V obou odvětvích největším problém zůstává nedostatečná poptávka. I zde by se však díky očekávanému zlepšení ekonomické situace u nás i v zahraniční a poklesu domácích úrokových sazeb měla situace lepšit. I přes snížení celkového indikátoru důvěry o 0,6 bodu na 96,4 tak květnové výsledky nepovažujeme za změnu trendu a i nadále očekáváme postoupené ožívání ukazatelů důvěry i domácí ekonomiky.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif