Atentát na Roberta Fica. Záchranka ho odvezla do nemocnice

politika

<< AKTUALIZOVÁNO >> Slovenského premiéra Roberta Fica prozatím neznámý pachatel postřelil. Záchranka ho odvezla do nemocnice. Informuje o tom slovenský Denník N.

Atentát na Roberta Fica. Záchranka ho odvezla do nemocnice
Robert Fico, premiér Slovenska
15. května 2024 - 15:18

Mluvčí ministerstva vnitra Martin Neumann pro televizi Markíza uvedl, že se jednalo o atentát. Střílelo se před Domem kultury v Handlové, kde zasedala vláda, když premiér přišel mezi lidi, uvedl slovenský deník.

Podle svědků, kteří byli na místě, Fico přistoupil k lidem, kteří ho vítali, a v tu chvíli padlo několik výstřelů. Fico poté upadl na zem. Do nemocnice ho odvezl vrtulník.

Policie údajného útočníka zpacifikovala a zadržela, posléze uzavřela okolí. Kulturní dům byl evakuován, o bezpečnost ostatních členů vlády se postarala ochranka, uvedl dále list.

(rerpo: novinky.cz, snímek z místa činu)

Denník N mluvil se dvěma lidmi, kteří stáli u Fica, když ho postřelili. „Právě jsem mu šel podávat ruku,“ uvedl starší muž. „Když se ozvaly výstřely, téměř jsem ohluchla,“ uvedla žena, která dle svých slov slyšela tři nebo čtyři výstřely.

Po zprávě o atentátu přerušili schůzi slovenského parlamentu. Poslanec za Ficův Směr Richard Glück křičel na opoziční poslance, že je to jejich chyba a jsou za to zodpovědní.



Prezidentka Zuzana Čaputová útok na premiéra ostře odsoudila a označila ho za brutální a bezohledný. „Jsem šokovaná. Robertu Ficovi přeji v této kritické chvíli hodně sil, aby se z útoku zotavil,“ uvedla slovenská hlava státu.

„Atentát na Roba Fica! Šok! Za sebe i stranu PRO přeji slovenskému premiérovi a mému příteli Robertu Ficovi brzké uzdravení a odsuzuji dnešní šílený útok na něj v Handlovej. Toto je výsledek letité vybičované progresivistické osobní kampaně proti předsedovi Smeru-sociálnej demokracie," okomentoval bezprostředně po atentátu advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

Psali jsme:

Předseda opozičního Progresivního Slovenska Michal Šimečka je šokovaný a zhrožený střelbou na premiéra Fica. „Jakékoli násilí jednoznačně a ostře odsuzujeme. Věříme, že premiér Fico bude v pořádku a tento hrozný čin bude co nejdříve objasněný,“ řekl Šimečka.

Předseda opozičního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Milan Majerský zdůraznil, že v civilizované zemi není možné něco takového tolerovat.

„Musíme se všichni sjednotit proti jakýmkoli projevům násilí. Útok na premiéra je útokem na slovenskou státnost a suverenitu. V této chvíli je důležité učinit vše pro uklidnění společnosti,“ řekl předseda KDH.

<< AKTUALIZOVÁNO >>

20:15 - Zdravotný stav Roberta Fica je vážny, povedal Erik Tomáš (Hlas-SD) pre televíziu Markíza. Podľa jeho informácií premiéra stále operujú, pričom operácia potrvá dlhšie, pretože útočník zasiahol viaceré orgány premiéra.

19.34 - Podle informací slovenské zpravodajské televize ta3 Robert Fico absolvoval úspěšnou operaci, je ve stabilizovaném stavu a komunikuje.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: smer-sd)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?