EU má být zprostředkovatelem mírových jednání, říká Konečná

politika

Kateřina Konečná, která je lídryní koalice Stačilo! v blížících se eurovolbách, hovořila v České televizi nejen o nutnosti mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, ale také o další ztrátě české suverenity.

EU má být zprostředkovatelem mírových jednání, říká Konečná
Kateřina Konečná (Stačilo!)
29. května 2024 - 06:30

Konečná také uvedla, že se musí změnit Green Deal, protože teď na něj finančně doplácejí evropští občané. V úvodu rozhovoru zhodnotila Konečná dvacetileté členství ČR v Evropské unii.

„Za dvacet let se podpora členství v Evropské unii snížila o dvacet procent. Já si myslím, že je to zcela oprávněně, po tom, co se odehrálo po roce 2009 v Lisabonské smlouvě, po tom, kolik kompetencí dostala komise, do kolika oblastí nám může mluvit, tak já s tím nejsem spokojena. Za Českou republiku to považuji za velmi nevyužitou příležitost," řekla na ČT Konečná a představila tři zásadní témata koalice Stačilo pro volby do Evropského parlamentu.

„Určitě je to mírová politika, protože Evropská unie, bohužel, ústy některých svých představitelů se chce stát spíš vojenským paktem než mírovým paktem, kterým začínala. Vidíme to v tom, že se bavíme oficiálně o komisaři pro obranu, financování zbrojních komplexů a podobně. Zároveň je to určitě Green Deal, kde europoslanci budou mít obrovskou šanci opravit to, co ti současní europoslanci, kolegové pokazili. Pak je to bezpochyby věc, která je velmi závažná pro Českou republiku, a to je migrační pakt," nastínila Konenčá, která následně odpovídala na otázku, zda-li ji jde o stopnutí Green Dealu, nebo o to, aby byl víc realistický.



„Jde o to, abychom si v té průmyslové části v Evropě nezlikvidovali průmysl, což se dneska bude dít, pokud s tím něco neuděláme. Jde o to, abychom na občany to břemeno plateb nepřenášeli, což se dneska také bude dít. Jde také o to, abychom se reálně bavili o automobilovém průmyslu, protože nikdo nepochopil, proč mí kolegové odhlasovali zákaz spalovacích motorů. Je to nějaký příběh, kdy říkáme, že by to takhle mělo vypadat. Řada cílů Green Dealu jsou úplné nesmysly, pro Českou republiku energeticky, dokonce nesmysly, které mohou znamenat, že se z vývozce elektrické energie staneme jeho dovozcem, a to jenom proto, že nám to evropské předpisy nařizují. Takže v této oblasti to bude obrovská práce, kterou je třeba udělat. Neříkám ale, že to není nemožné, naopak," odpověděla během rozhovoru v televizi ČT24 Konečná.

Diskuse se poté obrátila na azylovou a migrační politiku, což je aktuální s ohledem na nedávno schválený migrační pakt. Moderátorku zajímalo, zda-li je reálné, aby se to téma v legislativní úrovni podařilo opět otevřít.

„Určitě je, protože už teď, pár týdnů po odhlasování, se ukazuje, že řada těch výkladů je zcela nejasných. To znamená, existuje tam spousta věcí, které se budou muset vyčistit, nemusí to být přímo těmi legislativními akty, ale těmi nelegislativními, u kterých mají poslanci Evropského parlamentu taky velkou váhu. To znamená, určitě je to věc, o které se budeme muset bavit, a po tom, co prohlásil francouzský premiér, tuším před týdnem, na nějaké volební debatě, kde vlastně řekl, že je to v pohodě, protože břemeno svých migrantů přenesli na země východní Evropy, tak si myslím, že by bylo nasnadě, aby nám konečně vláda řekla, proč a z jakého důvodu se k migračnímu paktu postavila tak, jak se postavila, velmi nevýhodně pro české občany," vysvětlila Konečná.

Dalším tématem pak byla podpora Ukrajině… jak by měla vypadat, pokud by tedy vůbec nějaká měla být.

„Já si myslím, že Evropská unie vůbec nevyužila svůj potenciál v rámci vyjednávání, zprostředkování nějakých mírových jednání. Tam se vlastně dva roky vůbec nic nedělo. Samozřejmě dneska se bavíme o tom, že Evropská unie převádí peníze určené například na rakovinové screeningy pro obyvatele Evropské unie na peníze určené pro administrativu na Ukrajině.

Psali jsme:

Dneska už se reálně v Bruselu mluví o tom, že to nebudou biliony, ale triliony, které nás jednou obnova Ukrajiny bude stát. A vzhledem k tomu, že v příštím období budeme projednávat nový evropský rozpočet, který není nafukovací, kde ty příjmy nejsou nějaké, které si můžeme vymyslet, ale budeme se muset znovu my všichni zadlužovat kvůli tomu, tak bude velmi záležet na tom, aby ten konflikt co nejdřív skončil a abychom se třeba bavili o obnově Ukrajiny, ale aby to nebylo na úkor například evropských zemědělců, protože obrovskou část toho rozpočtu spolkne kapitola zemědělství. Vzhledem k tomu, že se budou hledat nové zdroje, tak se musíme reálně bavit o tom, kde je vezmeme.

Takže za mě se co nejdříve pokusit být zprostředkovateli mírových jednání, aby se ten konflikt ukončil, aby se dále nebojovalo, dále neumírali lidé, aby se dále ta země neničila. Pak se ale velmi vážně budeme muset bavit o tom, zda ty priority, jak je někteří moji kolegové chtějí dnes přehodnotit, zda jsou reálně k přehodnocení, zda velkou část rozpočtu jsme ochotni investovat do Ukrajiny, nebo jestli opravdu nemáme dost svých problémů, jako například bytová politika, chudnutí evropského obyvatelstva, ale i to zdravotnictví, které bychom daleko radši financovali," uzavřela Konečná.

(jk, prvnizpravy.cz, repro: čt24)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?