Fiala je pokrytec a autoritářský despota, míní Vávra

politika

Zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra nechápe, jak může premiér Fiala v jedné větě mluvit zároveň o svobodě slova a zároveň o potřebě korigovat informace.

Fiala je pokrytec a autoritářský despota, míní Vávra
Daniel Vávra, herní vývojář
29. října 2022 - 11:03

„Vypustit něco takového a tvářit se u toho vážně je docela výzva,“ řekl Vávra s tím, že Fiala je pokrytec na úrovni autoritářského despoty. Fiala totiž minulý týden po návštěvě BIS uvedl, že západní demokracie čelí ruské dezinformační kampani a proto je třeba informace korigovat, což prý nenarušuje svobodu slova.

„My musíme chránit za každou cenu, a na tom záleží osobně i mně, svobodu slova, projevu, všechny atributy, které ke svobodné společnosti patří. Na druhé straně lidé mají právo na to, aby informace byly korigovány. Je zjevné, že státy západního světa čelí dezinformační kampaní cizí velmoci, která prosazuje svoje zájmy a snaží se destabilizovat naši společnost,“ prohlásil Fiala podle informací serveru Denik.cz.

Tato slova označuje člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov jako demagogii. „Tohle je dobrý výrok našeho premiéra. Znáte to, když narazíte na demagogii, která s vámi mejkne o zem. Něco jako: Musíme chránit svobodu slova, ale pokud budeme tvrdit nesmysly, máme právo na to, aby naše názory stát korigoval,“ napsal Petrov.

Sdílel přitom část textu Daniela Vávry, zakladatele Společnosti pro obranu svobody projevu. Ten si na Fialova slova posvítil a z jejich poselství je šokovaný. „Náš pravicově konzervativní předseda vlády se právě vyjádřil k tématu svobody slova a jeho myšlenkové pochody začínají překonávat slavný projev Miloše Jakeše a další soudruhy, kteří dokázali v jedné větě popřít vše, co v ní vzývali, a zcela obracet význam slov. Třeba tím, že svůj totalitní režim nazývali demokracií,“ srovnává Vávra a připomněl Fialovy dvě myšlenky v rámci jedné věty.


„My musíme chránit za každou cenu... svobodu slova, projevu, všechny atributy, které ke svobodné společnosti patří... Na druhé straně, lidé mají PRÁVO na to, aby informace byly KORIGOVÁNY,“ cituje Fialu Vávra a nechápe, že cenzuru Fiala dokáže vlastně nazvat naším demokratickým právem daným ústavou. „Vypustit něco takového a tvářit se u toho vážně je docela výzva,“ nechápe Vávra, kde se takové právo vzalo nebo kdo a jak jej bude provozovat.

Daniel Vávra poté zmiňuje i další Fialova slova o tom, že západní demokracie čelí „cizí“ dezinformační kampani. 

„Je zjevné, že státy západního světa čelí dezinformační kampaní cizí velmoci, která prosazuje svoje zájmy a snaží se destabilizovat naši společnost, šíří svoji vizi, jež není pravdivá. V takovém případě mají demokratické státy právo proti dezinformacím zakročit,“ citoval Vávra opět premiéra Fialu.

„Takže tu máme další PRÁVO. Právo Petra Fialy zakročit, pokud se mu nelíbí nějaká vize, a znemožnit ostatním dobrovolně se rozhodnout, co si o té vizi myslí oni. Opět jsem nezjistil, kde se toto právo vzalo, na základě jakého článku Ústavy ho Petr Fiala dostal, ani to, kdo je arbitrem rozhodování o tom, které vize jsou nepravdivé a které pravdivé,“ pokračoval ve své myšlence Vávra.

Také jsme psali:

Vávra za tím vidí jen snahu současné vlády udržet se u moci a prosazovat tu svoji vizi světa a společnosti. 

„Podstatou vize je, že je to něco, co se ještě nestalo. Těžko tedy dopředu určit, zda je vize pravdivá a může se uskutečnit a pokud se uskuteční, zda to bude dobře nebo špatně. Ono to totiž bude dobře pro někoho a špatně pro někoho jiného a podstatou demokracie je, že lidé se můžou na základě svobodných informací svobodně rozhodnout, komu dají svůj hlas. Tedy zda vizi Petra Fialy, nebo někoho jiného,“ má jasno Vávra s tím, že lidé se na základě informací rozhodnou sami.

Vávra uznává, že čelíme ruským dezinformacím, ale upozorňuje, že žádný proruský převrat tu nehrozí a že Fialova vláda podobnými kroky ruské propagandě vlastně více nahrává. „Za studené války nebyly rušičky cizích rozhlasů na západě, ale u nás. Skutečná demokracie se svých občanů totiž nebojí a na právech je neomezuje,“ tvrdí Vávra.

Také jsme psali:

Cenzura, ať třeba myšlená dobře, je totiž podle Vávry vždy špatná, protože se může snadno překlopit na nebezpečnou úroveň. 

„Je velmi lákavé mít možnost umlčet někoho, kdo je nám odpudivý, nepřátelský a dokonce i nebezpečný. Problém je, že jakmile to umožníte u jednoho, začne se to aplikovat na vše a do skupiny odpudivých a nebezpečných se začne zahrnovat kdokoliv nepohodlný ohrožující momentálně vládnoucí garnituru. Což zcela paralyzuje svobodnou výměnu názorů a demokratickou volbu,“ varoval Vávra a dodal, že Fiala má jedinou možnost, kterou je o své vizi občany přesvědčit.

„Pokud se někdo snaží z pozice moci tento systém nahradit tím, že bude rozhodovat o tom, kdo může a kdo nemůže mluvit, je to autoritářský despota. Nějak přestávám chápat, kde je rozdíl mezi tím, co se snaží docílit Fiala, a tím, za co kritizuje třeba Orbána,“ napsal Vávra a dodal, že pokrytectví je také známkou autoritářských režimů.

Také jsem psali:
Vávra předpokládá, že jeho příspěvek budou někteří označovat za proruský, což prý ale není pravda. „Ne, ten příspěvek je prodemokratický. Nelze bojovat proti totalitě totalitními prostředky. Nelze bojovat s putinovskou propagandou putinovskou cenzurou,“ řekl závěrem Vávra.

(böhm, prvnizpavy.cz, foto: youtube)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif