Máme spolu nevyřízené účty. Kupa hnoje pro Novotného

politika

Zemědělští vysypali v noci před městským úřadem v Řeporyjích kupu hnoje. Video z akce zveřejnila na svém facebooku iniciativa My zemědělci. „Máme spolu nevyřízené účty,“ vzkázala pak starostovi pražské čtvrti Pavlu Novotnému z ODS.

Máme spolu nevyřízené účty. Kupa hnoje pro Novotného
Kupa hnoje pro Pavla Novotného
14. května 2024 - 13:50

Aktivisté svůj čin sdíleli na sociálních sítích pod profilem „My zemědělci“. V kupě hnoje se objevila cedule, na které je kromě fotky Novotného i premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Právě Výborný a další vládní představitelé odmítají většinu požadavků zemědělců, navíc část z nich pod vedením agrobarona Zdeňka Jandejska označili za „proruskou dezinfoscénu“.

„Dnešní protest formou vysypání hnoje před řeporyjskou radnici provedla skupina My zemědělci.
Hnůj jsme vysypali, abychom razatním způsobem upozornili na skutečnost, že problémy českého zemědělství nejsou řešeny ani ministrem zemědělství, Markem Výborným, ani českou vládou. Jsou pouze odsouvány z jednoho jednání na další. Především chceme upozornit na problematiku tzv. Zeleného údělu, která se promítá i do dalších průmyslových oborů, nejen do zemědělství. Vládní kroky situaci v zemědělství zhrošují, místo aby ji zlepšovaly.



Zároveň tímto krokem zveme veřejnost na již vyhlášený protest, který se uskuteční 22.5.2024 v Praze.
Čeští zemědělci byli vůči vládě nejvstřícnější v Evropě. Za tuto vstřícnost jsme se od našich vládních představitelů dočkali odsudků, které byly daleko za hranou slušného chování.  Odmítáme si nechat nadávat do proruských koštať, kolaborantů, dezinformátorů, odmítáme strpět lži, které o nás vládní představitelé šíří. Místo protestu jsme nevybrali náhodně. Řeporyjský starosta, Pavel Novotný, je členem ODS a jeho výroky na adresu zemědělců (a nejen zemědělců) byly natolik přes čáru, že jsme si je odmítli nechat líbit.

Psali jsme:

Vyzýváme k celospolečenské diskusi o zemědělských tématech, které jsme svými protesty přinesli do veřejného prostoru. Nespokojíme se se sliby, nespokojíme se s polovičatými řešeními. Požadujeme v čele ministerstva zemědělství skutečného odborníka. Nechceme připustit likvidaci českého zemědělství. Chceme, aby české zemědělství zůstalo v českých rukou. V rukou těch, kteří ho vybudovali a kteří v něm vidí smysl života," píše se na facebookové stránce My zemědělci.

(jar, prvnizpravy.cz, repro: fb profil)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?