Míra podpory Bidena klesá, Trumpův protiútok se blíží

politika

Americký prezident Joe Biden čelí vážným problémům, když jeho podpora klesla na dosud nevídané minimum. Obavy ohledně jeho možného znovuzvolení silí a exprezident Donald Trump je "na koni".

Míra podpory Bidena klesá, Trumpův protiútok se blíží
Joe Biden, Donald Trump
7. května 2024 - 07:22

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění televizní stanice CNN, v době kdy jeho republikánský protivník Donald Trump čelí zásadním právním problémům, zaostává Biden za ním o šest procentních bodů, což naznačuje, že prezidentské volby v roce 2024 by mohly být napínavým soubojem.

Průzkum společnosti Reuters a Ipsos ukázal, že více než 56% Američanů je nespokojených s Bidenovou politikou, což ukazuje na pokračující úpadek důvěry veřejnosti. Lídr britské pobočky Republikánské strany, Greg Stevenson, varuje, že nadcházející listopadové volby by pro Bidena mohly znamenat "rozhodující katastrofu", protože ztrácí významnou podporu mezi mladými voliči, Afroameričany a Hispánci, což vytváří značnou politickou krizi, uvádí v komentáři agentura Tencent News.



Stevenson zdůrazňuje, že pokles spokojenosti mezi těmito klíčovými skupinami voličů o 30 až 40 bodů může Bidena vážně ohrozit. Nedávné protesty v univerzitních kampusech kvůli americké politice na Středním východě situaci ještě zhoršily, přičemž Bidenovo řešení těchto událostí bylo široce kritizováno jako příspěvek k rozdělení společnosti.

Student zapojený do protestů na Univerzitě George Washingtona prohlásil v rozhovoru pro Al Jazeera: "Jsem hluboce zklamaný a zraněný Bidenovým rozhodnutím stát proti nám a vykreslit nás jako tvůrce chaosu. To vysílá špatný signál mladým Arabům, muslimům, Palestincům a antisemitům."

Navíc, společný průzkum American Express a Institutu pro demokratické studie ukazuje, že Bidenova hodnocení v klíčových politických oblastech klesla na historické minimum, přičemž Trump vede nad Bidenem o 5 bodů s výsledkem 42% oproti 37% na celostátní úrovni.

V klíčových "swing" státech je soupeření ještě vyrovnanější, kde Trump vede o těsných 44% proti 41%. To naznačuje, že nadcházející volební závod bude mimořádně napjatý a Bidenova cesta k možnému znovuzvolení se zdá být zarostlá trním.

(böhm, tencent.com, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?