Odpykat si jenom trest? Ne, rovnou vyhostit, říká Okamura

politika

Tomio Okamura (SPD) se rozepsal o potřebě novely trestního zákoníku, který by umožňoval vyhostit cizince za spáchání úmyslného trestného činu. Tito lidé podle něj představují nebezpečí jak pro lidi, tak i majetek

Odpykat si jenom trest? Ne, rovnou vyhostit, říká Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
24. května 2024 - 06:05

„Chceme, aby byli z ČR vyhoštěni cizinci, kteří u nás spáchají úmyslný trestný čin! Hnutí SPD připravilo novelu trestního zákoníku, kde navrhujeme, aby byli z České republiky vyhoštěni cizinci, kteří spáchají úmyslný trestný čin a mají povolení k pobytu v České republice, jelikož dosud tomu tak není. Soud tak bude moci na základě našeho návrhu uložit bez dalších podmínek trest vyhoštění cizinci, který páchá úmyslné trestné činy a jeho další pobyt na území České republiky tak představuje nebezpečí pro lidi či majetek, nebo to bude jiným obecným zájmem, abych použil tu právní dikci.

Trest vyhoštění není v České republice ukládán za bagatelní skutky, pochopitelně pokud nejsou páchány opakovaně, či za nedbalostní jednání. Touto změnou, kterou navrhuje SPD, je postaven zájem občanů České republiky i České republiky jako takové na bezpečnosti před zájmem cizince pachatele úmyslného trestného činu. A je to tak jistě podle našeho názoru správně.



Takže my chceme, znovu to zopakuji, aby cizinec, který má v České republice povolení k pobytu, a spáchá tady úmyslný trestný čin, aby byl vyhoštěn. Musí to být od začátku odrazující a jasné, že když spáchá úmyslný trestný čin, že tady prostě už nebude.

Protože dneska je ta situace taková, že oni si tady odpykají trest a oni to moc dobře ví, a pak tady dál mezi námi se pohybují a dál si tady v klidu žijí. Ale to my v SPD nechceme. Takže záměrně se to týká úmyslných trestných činů, když úmyslně spáchá trestný čin, tak my chceme, aby věděl, že bude vyhoštěn.

Psali jsme:

Samozřejmě, že si od tohoto návrhu slibujeme za prvé odrazující účinek, a za druhé také prevenci kriminality. Návrhy SPD rozhodně nejsou postaveny proti cizincům, ale směřují proti pachatelům úmyslných trestných činů, kteří svým dalším pobytem představují nebezpečí pro naši zemi, ale především mají za cíl motivovat cizince, kteří z jakéhokoliv důvodu chtějí pobývat v České republice k tomu, aby se páchání trestné činnosti, především té, kterou považuje naše společnost za nebezpečnou, vyhnuli," napsal na svém facebookovém profilu Okamura.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 28%
transparent.gif transparent.gif
Ne 62%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif