Okamura vyráží do boje za důchodce. Reforma je prý k ničemu

politika

Předseda SPD Tomio Okamura opět vyrazil do boje za české důchodce. Podle něj totiž vládní důchodová reforma zhorší postavení důchodců a neřeší dlouhodobou budoucnost důchodového systému.

Okamura vyráží do boje za důchodce. Reforma je prý k ničemu
Tomio Okamura, předseda SPD
28. května 2024 - 07:03

„Na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny svolané na úterý 28. května se začne projednávat vládní návrh na změny v našem důchodovém systému.

Podle hnutí SPD se nejedná se o žádnou důchodovou reformu, jak opakovaně tvrdí Fialova vláda, ale o soubor několika parametrických úprav zákona o důchodovém pojištění.

Tyto změny povedou především ke zhoršení podmínek budoucích důchodců a stabilitu důchodového systému nepřinesou.



Dvě z vládou navržených opatření jsou potom pro nás absolutně nepřijatelná: jde v první řadě o zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let pro občany narozené v roce 1966 a mladší a také o snižování poměru důchodu k předchozímu pracovnímu příjmu budoucím seniorům již od roku 2026.

Vládní návrh přitom vůbec neřeší záležitosti, které jsou pro budoucnost našeho důchodového systému klíčové: zajištění zvyšování jeho příjmů včetně hledání jejich nových zdrojů a nastavení silné, dlouhodobé a systematické prorodinné politiky a podpory porodnosti v pracujících rodinách.

Psali jsme:

Budeme proto navrhovat jako celek jeho zamítnutí. Jsme připraveni podílet se svými odborníky na přípravě systémové důchodové reformy, ale nikoliv na tomto návrhu," popsal záměry strany Okamura.

(nov, prvnizpravy, repro: cnn prima)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?