Okrádání důchodců je naprostá zoufalost, zuří Rajchl

politika

Vládní pětikoalice porušila podle známého advokáta a předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla v minulých dnech zákon hned třikrát. Rajchl předpokládá, že sporná novela o valorizaci penzí může mít dohru v Senátu i u Ústavního soudu.

Okrádání důchodců je naprostá zoufalost, zuří Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
8. března 2023 - 10:30

Podle Rajchla bude také velmi důležité, jak se v pátek k materiálu postaví nový prezident Petr Pavel. A také se prý hned uvidí, jestli Petr Pavel bude zastupovat zájmy těch, kteří ho zvolili, tedy občanů České republiky, nebo se stane definitivně provládním prezidentem. Rajchl, který chystá již tuto sobotu demonstraci na Václavském náměstí v Praze a pak další nátlakové akce.

Advokát se v rozhovoru pro server parlamentnilisty.cz také vyjádřil ke sněmovnímu návrhu na omezení řečnické doby a schválení novely ve stavu legislativní nouze.

„Nejde to dohromady. Poslanci pětikoalice porušili zákon hned třikrát. Poprvé to byla paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, která naprosto v rozporu se zákonem vyhlásila stav legislativní nouze, podruhé poslanci, kdy přeskočili obecnou rozpravu, a potřetí odhlasováním omezení doby pro řečníky s přednostním právem. To jsou všechno nezákonné věci, nelze je odhlasovat v rámci procedurálního hlasování, ale musí se změnit zákonem,“ vysvětlil advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Rajchl řekl, že pětikoalice znásilnila český právní řád a hned třikrát porušila zákon v naprosté panice, protože jí dochází, že veřejné rozpočty totálním způsobem zadlužila a dostala je pod obrovský tlak. Podle něj hrozí České republice snížení ratingu, hrozí, že investoři přestanou nakupovat státní obligace, což by znamenalo zásadní zásah, neboť by stát neměl ani na základní věci.

Advokáta Rajchla znechutila i reakce médií. Zvláště pak to, že mainstreamová média mlčí. Uvedl příklad, že kdyby toto udělalo hnutí ANO Andreje Babiše, tak nečteme nic jiného, než že se jedná o nástup totality, obcházení parlamentu vládní koalicí, že vláda začne vládnout bez ohledu na to, co si myslí opozice a už se jí nebude na nic ptát. Namísto toho, abychom slyšeli křik a aby média upozorňovala, tak podle něj jen sborově mlčí.

„To je šílená zpráva o stavu české žurnalistiky v mainstreamových médiích. Je naprosto zřejmé, že média dávno opustila roli hlídacího psa demokracie a stala se servilně hlásnou troubou propagandy pro tuto vládu,“ zmínil Rajchl.     

Rajchl se také vyjádřil k tomu, že místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček poukázal na možnost zrušení vládní novely Ústavním soudem. 

„Uvidíme, jak se k tomu postaví Ústavní soud. Předpokládám, že dojde k ústavní žalobě senátorů. Uvidíme, co Senát, a jestli to podepíše prezident. Jsem velmi zvědav, jak se k tomu postaví,“ řekl dále Rajchl. 

Petr Pavel totiž už dříve slíbil, že své záměry s novelou sdělí den po složení prezidentského slibu, tedy v pátek 10. března. Advokát se také vyjádřil ohledně vládní novely schválené ve stavu legislativní nouze a řekl, že vláda neumí šetřit na výdajích státu. Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. 


„Současná vládní pětikoalice neumí šetřit na výdajích státu. Chce navyšovat výdaje na zbrojení, výdaje, které se týkají jejich nesmyslné energetické politiky. Nemá, kde peníze brát. Místo toho, aby šetřila na státu, na svých platech atd., tak se rozhodla pro peníze sáhnout do kapes našich lidí,“ řekl v rozhovoru Rajchl a dodal, že je to z jeho pohledu okradení důchodců o 1000 korun v přímém přenosu, a nejen o těchto tisíc korun, ale částka se bude kumulovat. Je to podle něj dlouhodobé okrádání důchodců ještě o víc peněz a naprostá zoufalost.

Rajchl doufá, že tohle je poslední kapka, aby vláda definitivně padla, a připomněl slova prezidenta Miloše Zemana. 

„Ostatně zmínil to i končící prezident pan Miloš Zeman. Věřím, že tohle je ta kapka, která utrhne ucho u džbánu a že tato asociální vláda skončí. To už je za hranou absolutně všeho. Nemůžou sahat do kapes občanům, vždycky když mají díru v rozpočtu. Musí se naučit šetřit na jejich straně,“ doporučil předseda PRO Rajchl. 

Vláda plánuje zrušit desítku daňových slev včetně slevy na manžela či manželku. A na polovinu, tzn. na maximálních 1000 Kč ročně, zvažuje snížit státní příspěvky u stávajících smluv stavebního spoření. U nových smluv by se mohly zrušit úplně. Změní se i podpora důchodového spoření. Začalo se hovořit o regulačních poplatcích ve zdravotnictví, uvedl další téma server parlamentnilisty.cz

„Přesně tak to je. Absurdně to vystihnul pan Pertold, poradce ministra Jurečky, který byl ve čtvrtek v televizi a dostal otázku, proč jsou na ráně důchodci jako první. Odpověděl, že první byly na řadě rodiny s dětmi, protože těm nezvýšili příspěvky, které jim reálně klesly o 18 procent. Důchodci jsou jen další v řadě, které chce vláda okrást o peníze. Je zřejmé, že sahá do kapes úplně všem,“ připomněl Rajchl.

„Vláda plánuje sebrat peníze úplně všem. Plánuje nacpat peníze do chřtánu zbrojařských firem. Ty jsou na tom v současné době nejlépe, mají obrovské výdělky. Vláda nám říká, že obere důchodce, rodiny s dětmi, podnikatele, úplně všechny, – ale zároveň vláda říká, že zvýšíme náklady na zbrojení. Budeme nakupovat železo pro armádu, které je úplně zbytečné, místo toho, abychom pomohli zvládnout lidem tuto těžkou situaci,“ dodal Rajchl.       

Také jsme psali:

Řeč byla i o Andreji Babišovi, který sice projevuje zásadní odpor vůči vládě, ale demonstrace by moc prý nedoporučoval. Dalo by se podle něj protestovat i tak, že v jeden den večer všichni důchodci vypnou elektřinu a na nějakou dobu zhasnou.

„S tím nesouhlasím, proto pořádám demonstraci. Musíme si uvědomit, že vláda v žádném případě neustoupí pasivní resistenci, že někde něco zhasneme. Vláda ustoupí jedině tvrdému tlaku, kdy bude jasné, že nemá žádné jiné východisko ze situace,“ reagoval Rajchl s tím, že není příznivcem pasivního odporu, protože ten nikam nevede. 

Podle něj nám vláda už ukázala, že ji vůbec nezajímá, co si myslí opozice, ani co si myslí občané této země. A také si myslí, že vláda bude pokračovat v devastaci České republiky dál, dokud nebude dotlačena k tomu, aby sebevražednou misi ukončila.

Demonstrace s názvem Česko proti bídě v sobotu 11. března na Václavském náměstí v Praze má být pouze začátek. Jak poukázal server parlamentnilisty.cz tak ti, co přijdou, budou mít konkrétní požadavky. 

Také jsme psali:

„Samozřejmě je nám jasné, že nebude stačit scházet se na demonstracích. Budeme muset sáhnout k nátlakovým akcím. Prvním krokem ale je ukázat, že k tomu máme mandát. Nemůžeme vyhlašovat nátlakové akce v momentě, kdy nemáme jasný mandát od občanů této země, a hlavně, že stojí za myšlenkou k nátlakovými akcím sáhnout. Chceme ukázat, že je nás dostatek! Nejsme žádná malá skupinka proruských trollů, jak tady tvrdí pan Fiala a všichni ti, kteří nemají jediný věcný argument a nás se snaží lživě nálepkovat. V momentě, kdy to ukážeme, pak můžeme sáhnout k akcím nátlakového charakteru. Jiná cesta ke změně nemůže vést!“ prohlásil předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif