Propaganda a ekonomická magie. Mašek o přínosu uprchlíků

politika

Lékař a poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek se podivil nad čísly, které zveřejnilo Ministerstvo vnitra ohledně ekonomického přínostu ukrajinských uprchlíků. V krátké úvaze pak popisuje, proč mu ta čísla nesedí.

Propaganda a ekonomická magie. Mašek o přínosu uprchlíků
Jiří Mašek (ANO)
23. května 2024 - 06:05

„Nepřehání se to už s tou propagandou? No já Vám tedy nevím, ale když se podívám na údaje Ministerstva vnitra k 31. 1. 2024, tak v Česku žije 580 248 Ukrajinců, z toho prý pracuje kolem 270 000 a z toho 14 % na částečný úvazek.

Jak nám neustále tvrdí, tak ti ostatní pracují na pozicích, které nikdo nechce dělat a jsou špatně placené. Takže, z toho usuzuji, že o průměrném platu mohou jen snít.

Z čeho to novináři počítají?

A teď mě prosím opravte, pokud se pletu – 270 tisíc pracujících na podprůměrných pozicích a část z nich na částečný úvazek má zaplatit dalších 310 tisíc bez práce a stát na tom ještě vydělá? To jako vážně?

Na tohle snad nemusí být člověk jaderný inženýr, aby mu došlo, že to je nesmysl. Uvádí se, že u nás našla práci polovina těch, kteří byli na Ukrajině ekonomicky aktivní. V srpnu minulého roku to bylo 43 procent, 37 procent má práci odpovídající zhruba plnému úvazku, 14 procent pracuje na částečný úvazek nebo má nárazové práce.



Nechci být zaujatý, ale pokud uvádím špatná čísla, rád se poučím a změním názor. Ale je to z veřejně dostupných zdrojů.

Kde je započítána participace na nákladech na zdravotní péči, školy, sociální dávky, dopravu, státní správu a tak dále?

Někdy mám pocit, že nám jsou předkládána čísla, která při nejlepší vůli nedávají smysl. Možná je to tím, že ti co to tvrdí, věří, že když se to bude říkat dostatečně často a dostatečně nahlas, tak to bude pravda. Ale realita je, že 270 tisíc lidí s nízkými příjmy opravdu nedokáže utáhnout náklady na dalších 310 tisíc s "příslušenstvím".

Psali jsme:

Takže pokud se pletu, prosím, opravte mě a přineste čísla skutečných výnosů a nákladů, ze kterých vyplývají ty tři miliardy plus. Ale zatím mi to připadá jako pokus o ekonomickou magii, kterou bychom měli nechat v pohádkách," zakončil svoji úvahu o ekonomickém přínosu ukrajinských uprchlíků na svém facebooku poslanec Mašek.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 28%
transparent.gif transparent.gif
Ne 62%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif