Ukrajinců je mi nyní teprve opravdu líto, říká Šik

politika

Americká podpora Ukrajině je zablokovaná, Evropa padá do recese a pomoc bude i z kontinentu stále komplikovanější.Pavel Šik zhodnotil situaci na Ukrajině a popsal, jaké jsou vyhlídky a na co bychom se měli připravit.

Ukrajinců je mi nyní teprve opravdu líto, říká Šik
Uprchlíci z Ukrajiny
15. prosince 2023 - 06:26

„Ukrajinců je mi nyní teprve opravdu líto. Od začátku ruské invaze jsem se snažil psát o tématu z jiných pohledů, protože jsem si od začátku myslel, že to je zbytečná válka. Nyní je to už podle mě zbytečné, protože mainstreamová zpravodajství se prakticky shodují.

Pokud si přečtete americký The Hill, který se zabývá politickými tématy, Washington Post, který zveřejnil poměrně smutnou analýzu celé ukrajinské "protiofenzívy" s popisem rozporů mezi vojenským vedením Pentagonu a Ukrajiny, ruské zpravodajské weby, které jsou v Evropě z nepochopitelných důvodů blokovány nebo třeba i u nás Aktuálně, které ještě před pár měsíci zveřejňovalo články jako kdyby byly psané ukrajinskými vojenskými vůdci, dozvídáme se prakticky stejné informace.

Americká podpora je zablokovaná, Zelensky se ji aktuálně snažil popohnat, ale odjel bez výsledku s "kapesným" ve výši 200 miliónů dolarů. Evropa padá do recese a pomoc bude i z kontinentu stále komplikovanější. Orbán prakticky zablokoval vstup Ukrajiny do EU, což mělo být pro Ukrajince "motivační", aby nespadli do ještě větší skepse. Ne, podle mě to není chyba Orbána, mluví zcela logicky, chyba byla tuhle absurdní myšlenku v době války vůbec tak politicky otvírat a chyba je na straně představitelů Unie. Stále ale vyhrává politický aktivismus, když aktuálně ohlášená mírová jednání ve Švýcarsku mají být bez účasti Ruska. Absurdní.

Politika byla na Ukrajině naprosto vyřazená a je prakticky nefunkční, jak napsala už v dubnu minulého roku Ukrajinská Pravda: "Ve státě není nikdo jiný, kdo rozhoduje, kromě „rytířů kulatého stolu“, které Zelensky svolává na schůzky ve svém bunkru". A tak jsme svědky na Ukrajině jen mocenských bojů mezi několika vlivnými muži, kteří se již začali hádat. Musí to být pro ty obyčejný kluky na frontě, kteří čtou, jak si nyní ti, kteří je tam nahnali, jdou veřejně navzájem po krku, dost zdrcující. Vznikají petice, někteří vojáci jsou na frontě již 18 měsíců. Jak ale politicky změnit vedení, když tak velká část národa je mimo zemi? Spíše se ještě možná dočkáme vnitřní občanské války než pokojného jednání o budoucnosti země.



Je to z dnešního pohledu až absurdní, jak emocionální byly diskuze před rokem a půl, když někdo strategii jít do války s Ruskem kritizoval. Každý rozumně myslící člověk musel tušit, co přijde a že je naprostá hloupost pouštět se do války, kterou nelze vyhrát. Putin se ukázal jako stratég, protože měl Západ s jeho hlasitými aktivisty přečtený. Věděl, že půjde o výdrž a v tom není Západ, neustále se měnící skrze různé politické preference a volby, zrovna spolehlivý.

Podle mého zpětného pohledu nebyl ani Putin tehdy na válku připravený. Myslel si tehdy zřejmě, že když napochoduje s armádou až k hranicím Ukrajiny, Nato s ním bude jednat a s dalším nerozšiřováním bude souhlasit. Biden mu tehdy ukázal prostředníček a tím mu prakticky nenechal jinou možnost. Ale zatímco Putin skrze neomezenou moc ruský průmysl poměrně rychle "převlékl" na válečnou výrobu, Západ prakticky jen vysílal signály, dodával šrot nebo staré kusy ze skladů. Povzbuzoval, ale nevzal to opravdu vážně.
Tuhle zbytečnou válku Západ prohraje a můžeme za to podle mého všichni. My všichni jsme si totiž po letech blahobytného klidu mysleli, že můžeme volit aktivisty, politiky do hezkého počasí, politiku nebrat vážně nebo se dokonce na volby vykašlat.

Pro mě osobně z toho neplyne, že by Rusko byl lepší systém. Ani Čína nebo Írán. Pro mě osobně z toho plyne, že západní demokracie by se měly reformovat, stát se mnohem pragmatičtější, do čela potřebujeme lidi, co dokáží dohlédnout za roh a pro které politika není jen divadlem, uskutečněním nějakých svých tajných přání a kteří nám neříkají jen to, co chceme slyšet.

Psali jsme:

Nyní už nemá cenu naříkat nebo se hádat, že někdo něco říkal a kdo měl pravdu. Spíše by se měli politici již nyní zamýšlet, co bude dál. Stát by se měl připravit na situaci, co pravděpodobně nastane. Ukrajinci to Západu neodpustí, budou mu dávat za vinu, že je nechal "ve štichu" a jejich zloba se podle mého otočí proti němu. Pokud válka skončí musíme počítat s tím, že za svými rodinami na Západ přijdou tisíce vyhořelých veteránů s válečným traumatem, kteří se nebudou jen prát na sobotních diskotékách. V době recese se podle mého nebudou pořádat velkolepé konference na znovuvybudování té země jako před rokem. 

Pokud ale finanční podpora Ukrajiny skončí a stát Ukrajina bude ekonomická troska, je nutné počítat s dalšími tisíci uprchlíků. Na to všechno by se měl stát již nyní začít připravovat, nekupovat drahé vojenské hračky, ale investovat již nyní do vnitřní bezpečnosti a zamýšlet se nad tím, jak co nejrychleji lidi začlenit. Pochybuju totiž, že se někdo bude chtít vrátit," uzavřel svůj komentář na svém veřejném facebookovém profilu Pavel Šik. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif