Vláda by měla podat demisi, míní odborový předák Dufek

politika

Ostrou debatu ohledně cen energií i setrvání vlády ve Strakově akademii svedli v Událostech komentářích na České televizi místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Vláda by měla podat demisi, míní odborový předák Dufek
Bohumír Dufek, odborový předák
12. listopadu 2023 - 06:30

Česká republika nechystá kvůli drahým energiím dotace pro průmysl jako Německo, protože na to nemá rozpočet, vysvětlil v pořadu Události, komentáře na ČT místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS). Naopak podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka je ale určitá regulace řešením. Dufek se také domnívá se, že by kabinet Petra Fialy (ODS) měl odstoupit a lidé by tak rozhodli v předčasných volbách.

„Česká republika je předotovaná. Máme obrovskou míru dotací, když to srovnáme s výdaji rozpočtu na HDP. Téma energií je úplně něco jiného, tam souhlasím s tím, že cenový vývoj v posledních letech je dramatický,“ prohlásil Skopeček.

Podle něj se musí hledat příčiny a ne řešit jen následky. „Pokud se nezmění něco v energetické politice, tak budeme tahat jen za kratší konec provazu. Firmám musíme pomoci, když energie vystřelí nahoru, jako se to dělo v minulých letech. Jen připomínám, že letos vláda na pomoc s energiemi vyčlenila 110 miliard korun, a to nelze dělat na věčné časy, na to zkrátka rozpočet nemá,“ upozornil Skopeček.



Zároveň věří, že pokud ceny energií budou neudržitelné, tak vláda domácnostem a podnikům pomůže. „Věřím, že to, co zveřejnil ERÚ, není konečné slovo,“ dodal.

Se Skopečkem ale naprosto nesouhlasí předseda Asociace samostantých odborů Bohumír Dufek.

„Průmysl přežije, ale bude otázka, v jakém bude stavu,“ podotkl Dufek. Trvá na tom, že není možné nechat české firmy bez pomoci. „Neříkám, že to musí být souboj dotací. Ale pokud vláda nechá podnikatele na holičkách, tak se to projeví dalším propadem hospodářství, což povede k propadu výběru daní a zhoršení životní úrovně,“ uvedl Dufek s tím, že řešením by podle něj byla určitá regulace cen energií.

Psali jsme:

Dufek také řekl, že vláda místo toho, aby pomohla, tak dělá vše proto, aby situaci zhoršila. Zároveň připomněl, že Češi mají nejdražší energie i pohonné hmoty.

„Nebyl bych takový optimista, brzy se k nám přidají majitelé firem. Kdyby toho vláda nechala a dala demisi, tak by to bylo nejlepší,“ prohlásil rázně Dufek s tím, že si to přeje on a jeho spolupracovníci.

(jar, foto: repro: forum zamestnanosti)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif