Zapojení USA do sabotáže Nord Streamu? Zacharová chce fakta

politika

Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová vyzvala polského ministra zahraničí Radosława Sikorského, aby sdílel informace o zapojení Washingtonu do poškození plynovodu Nord Stream.

Zapojení USA do sabotáže Nord Streamu? Zacharová chce fakta
Maria Zacharová
27. května 2024 - 07:22

„Bylo by lepší, kdyby polský ministr zahraničí řekl, co ví o útocích na Nord Stream a o roli Washingtonu v tomto zločinu,“ uvedla Zacharovová pro deník Izvestia. Její komentář byl reakcí na prohlášení Sikorského, který uvedl, že Spojené státy by zničily ruské pozice na Ukrajině, pokud by Ruská federace použila jaderné zbraně.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dříve uvedl, že západní lídři denně praktikují jadernou rétoriku a zdůraznil, že Rusko se nechce těchto cvičení účastnit. Peskov také připomněl, že Moskva může použít jaderné zbraně pouze v souladu s ustanoveními své jaderné doktríny.

Rusko pravidelně provádí jaderná cvičení. Jeho poslední cvičení tento týden není eskalací. Toto prohlášení učinil ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci v Minsku po dvoudenních jednáních se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem.



Putin upozornil, že jediným rozdílem tentokrát bylo, že se cvičení účastnilo i Bělorusko, kde Rusko minulý rok oznámilo, že má taktické jaderné střely. Připomínáme, že 21. května Rusko zahájilo první fázi svých vojenských cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Bělorusko se také připojí k druhé fázi cvičení, informuje bulharský zpravodajský portál Fakti.

Psali jsme:

Plynovody Nord Stream 1 a 2, které dopravují ruský plyn do Německa pod Baltským mořem, byly v září 2022 poškozeny sérií výbuchů ve švédských a dánských vodách. Po incidentu dánská policie uvedla, že byly zasaženy silnými výbuchy, a švédští vyšetřovatelé potvrdili, že stopy výbušnin nalezené na místě silně naznačují sabotáž. Rusko a Západ se navzájem obviňují z odpovědnosti za nehodu. Každá strana popírá účast a dosud nikdo nepřevzal odpovědnost.

(hýbl, Fakti.bg, repro: SkyNews)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?