Zbořil: Už nejde jen o „balíček úspor“, ale o balík degradace vzdělání

politika

<< VIDEO >> V poslední době se stále mluví o balíčku, o úsporném balíčku, nedávno jsme o tom mluvili i my zde, ale jestli si vůbec vládni činitelé uvědomují, že vládní balíček omezí i vzdělanost budoucí generace.

Zbořil: Už nejde jen o „balíček úspor“, ale o balík degradace vzdělání
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
4. listopadu 2023 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Nejprve vás musím opravit, protože dnes jsem poprvé zaslechl slovo „balík“ nikoliv balíček a tím se z horizontu chování české vlády vytrácí takový ten mazlivý podtón, který spoustě lidí, a nejenom v této současné vládě, není vlastní. Ale pokud jde o vaši poznámku, že peníze se dávají nebo nedávají z nějakého pytle, o kterém rozhoduje centrální byrokratická moc, řekněme třeba Ministerstvo školství nebo celá vláda, tak je pravda, že si nejsem jistý, zda vůbec učitelé, kteří studovali pedagogické školy, univerzity a fakulty humanitního směru, nedávno tak váhavě protestovali,  zda si jsou vůbec vědomi, že jde i o „obecnou vzdělanost“, říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Úpadek vzdělanosti…

„Všeobecná vzdělanost, podle Komenského, která směřuje k „Všenápravě“, k obrození lidského chování ve smyslu morálky a pravdy boží“, to je něco, co je, když ne zapomínáno, tak alespoň vysmíváno. Jak je možné, že sice někteří studenti a profesoři protestují a vyhlašují stávky kvůli tomu, že mají dostávat méně peněz, ale nikoho z nich nenapadne, že tato vláda nemůže dávat peníze na vývoj nebo zušlechťování vzdělanosti, když je sama nevzdělaná. Její členové jsou ověnčeni tituly, to víme, ale to je také první známka toho, že si nejsou jisti svojí kulturou, svojí kultivovanosti, svojí vzdělaností.


A nezapomínejme ani na to, že když pan profesor Piťha,  jednu dobu,  krátkou dobu, byl ministrem  školství a znelíbil se tomu byrokratickému molochu, který zde vládne, bez ohledu na to,  jak se střídají vlády, tak když chtěl přednášet na téma „zda nechřadne národ a jeho kultura díky úpadku vzdělanosti“, neměl svůj projev kde přednést, ani na jedné z těch dnes protestujících vysokých škol. Místo k veřejnému vystoupením mu nabídl kardinál Duka v katedrále svatého Víta a ještě i jemu se za to dostalo útoku ze strany intelektuálních kruhů, intelektuálních desperátů,  kteří používají vzdělání a své účasti na konferencích a odměňování  různými cenami, za krok k dosažení osobního prospěchu. Tím nemyslím jenom materiálního, ale i ideového. Tento prospěch může být ale velice snadno zneužitelnou hodnotou,“ připomíná Zdeněk Zbořil.



Vláda se vzdělaností nezatěžuje…

„Žijeme v období, kdy se nestydí ministr české vlády říct, že ho nezajímá základní dokument české státnosti Zlatá bula sicilská, anebo druhý popleta, který si myslí, že nedostatek úrovně vzdělání se dá doplnit založením nějaké neziskové organizace, ze které se pak vyklube organizace velmi zisková. A že nahradí ty, kteří studovali 5 let a pak působili jako učitelé, kteří učí a učí se.   A také vědí, nebo mají vědět, že když někdo absolvuje vysokou školu, tak ještě nedosáhl úplného vzdělání. Takový člověk se dál vyvíjí a postupuje na vědecké a pedagogické úrovni až k dosažení poznání čemu jeho pochopení a reflexe současného světa mají sloužit. A tak není možné z tohoto „vzdělaného“ udělat ke všemu zneužitelného posluhu, kterého poučuje, třeba pan generál z BIS, aby  se podřídil zvůli těch, kteří se domnívají, že jsou všemocní,“ dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif