Chmelár: Odchází nejzbytečnější vláda v dějinách Slovenska

zprávy

Přestože se před pěti měsíci liberální média horlivě snažila navodit dojem, že do křesla premiéra přichází génius, přestože Zuzana Čaputová urputně usilovala dát jeho týmu přívlastek "vláda odborníků", faktem je, že  končí na Slovensku asi ta nejzbytnější dějinách.

Chmelár: Odchází nejzbytečnější vláda v dějinách Slovenska
Eduard Chmelár, slovenský analytik
25. října 2023 - 04:20

Názory na její působení mohou být různé, jsem však přesvědčen, že kabinet Lajose Ódora na velmi dlouhou dobu zdiskreditoval samotnou myšlenku úřednické vlády, píše na facebooku Eduard Chmelár, slovenský analytik.

Víme i to, že to úřednická vláda v pravém slova smyslu nebyla. Nejen proto, že její členové byli propojeni s Progresivním Slovenskem a torzem bývalé vládní koalice bez zohlednění zájmů opozice, takže byla pouze pokračováním Hegerovy vlády jinými prostředky. Ale zejména proto, že byla poskládána ústavně pochybným a politicky amatérským způsobem. Podle Ústavy SR totiž vládu sestavuje premiér, ne hlava státu, a chce-li být vláda stabilní (každá, včetně té úřednické), musí se opírat o podporu parlamentních stran, které prezidentka arogantně obešla. Byla to tedy prezidentská vláda a rozhodujícím kritériem nebyla odbornost, ale liberálně-progresivistická ideologie.


Osobně mě to mrzí, neboť samotná úřednická vláda patří mezi nejpopulárnější typy vlád v zahraničí a i na Slovensku by měla velký potenciál, kdyby si ujasnila, co je jejím historickým posláním: Dotáhnout do konce agendy, které si předchozí vlády před sebou třicet let tlačily jako narůstající sněhovou kouli a pro ideologické rozpory je nedokázaly vyřešit. Místo toho rozdával Ódorův kabinet nevyžádané rady pro "úspěšné Slovensko", které Ficova vláda smete ze stolu. Ne proto, že by neuměla ocenit jejich genialitu, ale proto, že byly sociálně extrémně necitlivé, vedené až fanatickou vírou v neoliberální ideologii a bezohledné k nejslabším vrstvám společnosti.



Ódorova vláda byla tak neviditelná, že místy se zdálo, jako bychom žádnou neměli. Po hysterických exhibicích Igora Matoviče se to jevilo jako posun vpřed, jenže Slovensko vládu opravdu potřebovalo. Zejména při zemětřesení, kdy jí totální nezájem o lidi postižené katastrofou byl až šokující. V takových chvílích lidé potřebují ochrannou ruku státu cítit, ale když bývalý učeň Ivana Mikloše věří raději v pseudonáboženskou koncepci neviditelné ruky trhu, není se co divit. 

Byly to tedy ztracené měsíce. Lajos Ódor překonal v pasivitě i kabinet Josefa Moravčíka, a to už je co říct. Paní prezidentka vybrala stejně nepoužitelné lidi jako je ona sama. Takže sbohem, neděkujeme, odejděte na smetiště dějin. Přešlapování na jednom místě už opravdu stačilo.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif