Citadela - poslední dny Bachmutu

zprávy

Koncem 16. století založili záporožští kozáci opevněné sídliště Bachmut. Během této doby konfliktu se polonomádští válečníci bránili pouze proti polsko-litevskému útlaku, ale také proti lovcům otroků z Osmanské říše.

Citadela - poslední dny Bachmutu
Ilustrační foto
23. dubna 2023 - 04:20

Kozáci si geologickou polohu osady Bakhmut a pevnosti, která ji chrání, nevybrali náhodou. Řeky Bachmutka a Oskil činí z regionu přirozený dopravní uzel a otevírají obchodní cesty po celé východní Ukrajině. Kromě země bohaté na přírodní zdroje, kde se těžila sůl a uhlí, nabízely okolní kopce vojenskou výhodu, píše se v článku na německém webu Pi News.

To se za 500 let nezměnilo. Město je nyní více než kdy jindy důležitým dopravním uzlem v regionu. Kromě vnitrozemské lodní dopravy město protíná a spojuje několik důležitých železničních tratí s Doněckem, Charkovem a dálkovou dopravou s Rostovem, Kryvyim Rohem a Kyjevem. P-51/62/66 a H-21 jsou důležité přepravní trasy zboží a vojenského materiálu do regionu. Bohatství uhlí stále podporuje obchod a dnes dělá z Bachmutu hlavní průmyslové město a výrobní centrum pro stroje, kovy a chemikálie. Kopce kolem Bachmutu zůstávají vojensky relevantní.

Již v roce 2014 předzvěsti bitvy o Bachmut

Předzvěsti bitvy o Bachmut se do města dostaly již v roce 2014. Od dubna do července bojovaly milice nově založené Doněcké lidové republiky a Ukrajinské národní gardy společně s 3. samostatným speciálním plukem. Ukrajinské jednotky vyhrály „bitvu u Artěmivska“ a vyhnaly doněcké separatisty z města.

V rámci ruské speciální operace na demilitarizaci Ukrajiny a obranu separatistických oblastí začal 1. srpna 2022 znovu útok na Bachmut. Boj o město zuří už osm měsíců. Na jedné straně mezi sebou zarputile bojují Doněcké lidové milice a Ruská armáda podporovaná PMC Wagnerem a na straně druhé Ukrajinská národní garda spolu s ukrajinskou armádou.

Válka na Ukrajině nabírá jiný průběh, než jak by si člověk představoval boj mezi dvěma konfliktními stranami za použití moderní vojenské techniky. Nejsou to vysoce výkonné vojenské drony, které dělají velký rozdíl, ale komerční drony na hraní, které si můžete koupit na Alibabě a Amazonu.

Drony přinesly zpět zákopovou válku

Ve vysoce zasíťované armádě tak levný, téměř nemožné se bránit, průzkum na krátké vzdálenosti všechno mění. Výsledkem je obraz situace nepřátelských pozic v reálném čase, který lze okamžitě předat dělostřelectvu, posádkám tanků a pilotům bojových dronů. Vzhledem k tomu, že rychlé pokroky jsou zřídkakdy nezjištěny a rychle zodpovězeny, drony přivedly zpět zákopovou válku.

Proto ruští a ukrajinští vojáci bojují v Bachmutu už osm měsíců blok po bloku a ulici po ulici. V Bachmutu je na každé straně nejméně 15 000 vojáků. Oblast jižně a severně od Bachmutu je zabezpečena ukrajinskou armádou s 10 000 vojáky, aby zabránila obklíčení města.

Po osmi měsících bojů, během nichž většinou Wagnerovi žoldáci postupovali pomalu, ale vytrvale, je 90 procent města v ruských rukou.



Ukrajinští vojáci sedí v citadele

V posledních dnech se Wagnerův postup značně zrychlil. Oblasti, které by normálně trvalo dobýt  týdny bojů, byly dobyty během hodin. Důvodem je stažení ukrajinských vojáků do výškové osady na západě města. Železobetonové konstrukce jsou neprůstřelné a nabízejí obrovské taktické výhody. Během bojů se proto osadě přezdívalo „Citadela“.

Hlavní zásobovací vedení jsou nyní odříznuta Wagnerovými žoldáky nebo jsou pod kontrolou dělostřelectva. Ukrajinští vojáci sedí v citadele, aby bránili město, které už dávno padlo. Nikdo pro to nedokáže uvést vojenský důvod a konec je v nedohlednu. Stratégové se shodují, že Wagner se pravděpodobně přímému útoku na citadelu vyhne. Místo toho se čeká na použití těžkého dělostřelectva a klouzavých pum UPAB-1500B. Protože ty mohou z bezpečné vzdálenosti zničit i železobetonový mrakodrap.

Po osmi měsících nepřetržité dělostřelecké palby z obou stran zbylo z města Bakhmut jen málo. Město připomíná obrovskou hromadu trosek a připomíná německá města zničená bombami ve druhé světové válce.

Úplné ruské převzetí Bachmutu je jen otázkou času a ukrajinští vojáci bezdůvodně obětují své životy na ztracených postech. A tak poslední dny Bachmutu odrážejí celý průběh konfliktu.

Rusko je desetkrát lepší než Ukrajina v každé třídě zbraní

Rusko převyšuje Ukrajinu nejméně desetkrát v každé třídě zbraní, a to navzdory západní vojenské pomoci. Wagner se z původních 6000 žoldáků rozrostl na 50 000 a většina odvedených ruských záložníků nebyla ani vyslána do pole.

Nejen, že boj o Ukrajinu je stejně nesmyslný jako zdržování se v citadele, ale od začátku bylo také jasné, že je naprosto beznadějný. Kdybychom nedodávali zbraně, muselo se před rokem najít diplomatické řešení.

Díváme se na ruiny města kdysi založeného kozáky a 500 let historie se ohlíží zpět a obviňuje nás.

(rp,prvnizpravy.cz,pi-newa,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif