Gert Wilders: Nizozemsko by mělo snížit vojenskou podporu Ukrajiny

zprávy

Uprostřed pokusů kyjevských úřadů získat pomoc od klíčových západních spojenců, nizozemský politik Gert Wilders řekl, že Nizozemsko by mělo snížit vojenskou podporu Ukrajiny.

Gert Wilders: Nizozemsko by mělo snížit vojenskou podporu Ukrajiny
Geert Wilders, vítěz nizozemských voleb
14. prosince 2023 - 02:20

„Věříme, že bychom neměli poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, do té doby než nebudeme sami schopni chránit naši zemi," řekl Wilders během rozpravy ve středu v parlamentu.

A jeho dva potenciální koaliční partneři, středopravá Zemědělsko-občanské hnutí a Nová společenská smlouva, vyjádřili pochybnosti o členství Ukrajiny v Evropské unii í finanční podpoře Kyjeva.


Wildersovy komentáře zazněly v okamžiku, kdy Ukrajinský prezident Vladimir Zelensky prosil americké zákonodárce, aby schválili pomoc ve výši 61 miliard dolarů, které jsou pro válku životně důležité, ale opustil Washington bez jasného závazku, že jeho nejdůležitější spojenec bude i nadále poskytovat podporu, píše agentura.

Nizozemsko je (bylo) klíčovým spojencem Ukrajiny. Pod vedením odcházejícího předsedy vlády Marka Rutteho poslalo Nizozemsko Ukrajině síly systémy protivzdušné obrany a pořádalo výcvik ukrajinských pilotů na stíhačích F-16.

Wilders vyhrál volby 22. listopadu. Vyzval k vytvoření koalice, která by zahrnovala strany Novou veřejnou smlouvu, Lidovou stranu pro svobodu a demokracii a  Zemědělsko-občanské hnutí.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif