Roček: Kdyby nebyla Severní Korea, museli by ji vymyslet

zprávy

Komedianti hekají, že Severní Korea představuje jaderné nebezpečí nejen pro Asii. Je to stejná ptákovina jako za komoušů, s tvrzením, že české hospody ohrožuje NATO, píše publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Roček: Kdyby nebyla Severní Korea, museli by ji vymyslet
František Roček, publicista
6. září 2023 - 03:20

Kdyby Severní Korea neexistovala, museli bysme si ji po skončení studené války sami vytvořit jako výmluvu na přítomnost 7. flotily v regionu – řekl bývalý americký velvyslanec v Pekingu James R. Lilley.

Souvisí s tím nejnovější zpráva, že japonské ministerstvo obrany bude mít v roce 2024 rekordní rozpočet v přepočtu asi bilion korun. Jde o největší investice do zbrojení od druhé světové války, uvedla agentura Reuters.

Pokračování studené války


Japonský válečnický rozpočet je výsledkem dlouhodobé péče USA. USA k militarizaci Japonsko nutily již od začátku 21. století. Již Bushova administrativa začala naléhat na Japonsko, aby se znovu vyzbrojilo, protože pro USA studená válka neskončila. Dlouhodobě v Evropě bylo cílem oslabení Ruska, v Asii Číny.

Tokio rozpočet zdůvodňuje stále silnější Čínou a nepředvídatelnou Severní Koreou. Jenže, Čína má především zájem o obchodní expanzi a Severní Korea (KLDR) hrozbu nepředstavuje. KLDR provádí jenom komediální aktivity.

Např. Severní Korea provedla 2. 9. 2023 šaškárnu: Simulovaný útok taktickými jadernými zbraněmi. Zahrnoval dvě řízené střely dlouhého doletu vybavené maketami jaderných hlavic. Informovala o tom agentura KCNA. Prý je to reakce na společné manévry Spojených států a Jižní Koreje, které skončily ve čtvrtek 31.8. 2023.

Současnou situaci dobře popsal americký neorealistický americký politolog a filosof John Mearsheimer. Aplikoval logiku "jaderného míru" na Korejský poloostrov během svého projevu na Korejském globálním fóru 2023 v Soulu 30. srpna 2023.

Mearsheimer uvedl: "Myslím, že Korejský poloostrov je mírumilovnější s jaderně vyzbrojenou Severní Koreou než bez ní."

Dále uvedl, že Korejská lidově demokratická republika (KLDR) získala jaderné zbraně, aby vyvážila dvě hrozby: Za prvé, její konvenční vojenské síly se staly slabšími než síly Jižní Koreje, což učinilo KLDR zranitelnou vůči invazi svých jižních bratranců. Za druhé, Pchjongjang "se musí velmi obávat USA, které jsou posedlé změnou režimu v Severní Koreji.

Nyní, když je KLDR jaderně vyzbrojena, Mearsheimer řekl: "válka na poloostrově je extrémně nepravděpodobná". USA a Korejská republika jsou odrazovány od útoku na Severní Koreu, zatímco Pchjongjang se neodvažuje použít své jaderné zbraně kvůli pravděpodobné americké jaderné odvetě.


Příklad nečitelné čitelnosti Severokorejců

Válečničtí analytici ze Západu vzdychají, že signály z KLDR jsou nejasné. Povzdechli si např. 4. 11. 2021 na válečnickém americkém webu breakingdefense.com. Uvedli, že se zdá, že aktivita v severokorejském uranovém dole Pchjongsan se od roku 2017 do roku 2020 zvýšila, ačkoli jeho produkce stále zaostává za možnostmi zpracování uranu v zemi. Vydumali to výzkumníci ze Stanfordu.

Zvýšení těžební činnosti bylo přibližně ve stejné době, kdy severokorejský režim a Trumpova administrativa jednaly o zastavení severokorejské jaderné činnosti výměnou za zmírnění sankcí.

Satelitní fotografie ukázaly zvýšenou aktivitu při budování zásobníků uranu v pchjongsanské továrně na uranový koncentrát, vzdálené asi půl kilometru. Ale aktivita byla v továrně hluboko pod kapacitou a Severokorejci měli stále velký prostor pro zvýšení výroby.

Satelitní snímky ukazovaly zrychlené těžební úsilí, ale význam této činnosti byl nejasný. Zvýšená těžební aktivita nemusí být indikátorem snahy urychlit vývoj jaderných zbraní, ale Severokorejci pravděpodobně doufali, že Západ takovou interpretaci učiní. Důležitá je pro KLDR jenom hrozba jadernými zbraněmi.

Pokud došlo ke zvýšení těžby uranu, mohlo jít o platbu za potraviny a další zboží, protože v KLDR je chronický nedostatek potravin. Severokorejci počítají se satelitním šmírováním. Nelze vyloučit, že tím vyslali zprávu, aby získali od USA ústupky.


Velké svaly malého frajera

S koncem studené války technická úroveň armády KLDR začala prudce upadat. Sponzoři již Severokorejce jako potenciální hrozbu proti americkému bloku nepotřebovali. Proto dnes část stíhacích letadel Severokorejci přestavují na sebevražedné drony, protože jsou beznadějně zastaralé. Kombinovaná síla konvenčních sil USA a Korejské republiky překonala vojenskou sílu KLDR přinejmenším od roku 1990. Přitom např. japonský ministr obrany koncem října 2017 hystericky varoval, že hrozba, kterou představuje Severní Korea a její jaderný program, stále roste. Podle jeho názoru nyní dosahuje „nevídané a kritické úrovně“.

Politicky i vojensky je KLDR k smíchu, nebýt toho, že tamní režim pro život obyvatelstva k smíchu není.

Jak je severokorejská říše zla strašným jaderným monstrem nám prozradí SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) skrze tabulku na www.statista.com.

Tabulka ukazuje odhadované globální zásoby jaderných hlavic v roce 2023. Zahrnuje rozmístěné, skladované a vyřazené hlavice čekající na demontáž:
  • Rusko        5 889
  • USA        5 244
  • Čína        410
  • Francie    290
  • V. Británie    225
  • Pákistán    170
  • Indie        164
  • Izrael         90
  • S. Korea     30
https://www.statista.com/chart/8301/the-countries-holding-the-worlds-nuclear-arsenal/

Ohlédnutí za rokem 2017

V březnu 2018 jsem dopsal esej „Nestabilita jako trvalý jev aneb eskalace samozřejmosti v letech 2016 a 2017“. Na zhruba 90 stranách jsem popisoval různé pozoruhodně podivné jevy z politicko - válečnické civilizace na planetě Zemi. V druhém dílu eseje jsem se zabýval fenoménem KLDR.

Uvedl jsem např.: „…KLDR pro lidskou zeměkouli nepředstavuje ohrožení. Vysílá signály: Nechte nás, ať můžeme v klidu i nadále ovládat svých 25 milionů občanů - otroků, kteří naší komunistickou sektu v naší KLDR obsluhují.

Z toho hlediska jde o nekonfliktní stát. Chce jenom ovládat své vlastní lidi. Komentátoři se shodují, že KLDR nemá zájem na někoho útočit. Rakety s jadernými hlavicemi chce hýčkat k obraně svého místně omezeného komunistického klanu.

Z tohoto hlediska je chování Severní Koreje neuvěřitelně transparentní. KLDR již ukázala svůj jaderný potenciál a zařadila se do jaderného klubu. Americká protijaderná hysterie je mediální, aby byl zdůrazněn význam americké vojenské přítomnosti v oblasti…“

Z rozsáhlé eseje z března 2018 jsem vybral nejdůležitější „korejské“ pasáže. I po 6 letech jsou aktuální, i přesto, že v tehdejším textu jako sólista vystupuje dnes již neprezidiální Donald Trump, mají nám co říci.

Informace na toto téma čtenář najde v této příloze.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif