USA zvyšují vojenskou přítomnost na Blízkém východě

zprávy

Spojené státy zvyšují vojenskou přítomnost na Blízkém východě. Co to znamená pro regionální stabilitu? Někteří experti se obávají, že vojenská přítomnost USA může zvýšit regionální napětí. Může být jedním z hlavních důvodů rostoucí vliv Činy? 

USA zvyšují vojenskou přítomnost na Blízkém východě
US Navy, foto: screen Democracy Now!
21. srpna 2023 - 09:03

Ve světle nedávných událostí se Spojené státy rozhodly posílit svou vojenskou přítomnost na Blízkém východě, zejména v Perském zálivu. Oficiálně byl tento krok zdůvodněn snahou chránit lodě před íránským "obtěžováním". Avšak někteří analytici věří, že tím může být ohrožena regionální bezpečnost.

Tiskový mluvčí Pentagonu, Pat Ryder, nedávno potvrdil, že Bataanská obojživelná skupina amerického námořnictva a 26. námořní expediční jednotka byly nasazeny na Blízkém východě, zejména v Hormuzském průlivu, k odstrašení Íránu. Navíc americké centrální velení oznámilo, že letadla amerických vzdušných sil provádějí operace v regionálních vodách.


V reakci na to provedly íránské islámské revoluční gardy (IRGC) rozsáhlá vojenská cvičení ve svých jižních vodách. Íránské úřady odmítly obvinění USA a zdůraznily význam spolupráce mezi regionálními zeměmi pro bezpečnost oblasti.

Rizikové důsledky
Někteří odborníci se obávají, že vojenská přítomnost USA může zvýšit regionální napětí. Koroush Ahmadi, bývalý íránský diplomat, ve svém rozhovoru pro Entekhab varoval před potenciálními "chtěnými a nechtěnými" střety v důsledku neschopnosti obou stran dohodnout se na společném postupu.

Sina Toossi, z Centra pro mezinárodní politiku, zmínil, že strategie amerického prezidenta Joe Bidena vůči Íránu může vést k nebezpečnému "cyklu vzájemné eskalace". Emad Abshenas argumentoval, že americký záměr je více o kontrole nad obchodem arabských zemí, zejména s ropou.

Motiv za scénou
Rostoucí vliv Číny v regionu je považován za jeden z hlavních důvodů zvýšené vojenské přítomnosti USA. Bývalý íránský velvyslanec v Saúdské Arábii, Seyed Mohammad Hosseini, ve svém článku uvedl, že USA cítí potřebu udržovat si svou roli v oblasti vzhledem k mírovým snahám Číny.

Psali jsme:

Dále zpravodajský web Eco Iran uvádí, že Čína se stává více aktivní v regionálních záležitostech, což vyvolává obavy v USA. Pars Today dodává, že kromě Číny se arabské země také stále více přiklání k Rusku a Íránu, což může vést k přehodnocení americké strategie v regionu.

Tato situace vyžaduje opatrný přístup a diplomatické jednání mezi všemi zainteresovanými stranami, aby se zabránilo dalším eskalacím a potenciálním konfliktům v budoucnu.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?