Kyiv Independent: Ruská strategie u Časova Jaru „začíná přinášet ovoce“

zprávy

Ve směru Avdijivského Rusové pokračují v postupu poblíž Očeretina - s jasným směrem na Archangelsk, soudě podle mapy zdrojů DeepState.

Kyiv Independent: Ruská strategie u Časova Jaru „začíná přinášet ovoce“
Ilustrační foto
4. května 2024 - 06:20

Ukrajinské i ruské zdroje dříve informovaly, že v této vesnici severně od Avdijivky již probíhají boje.

Dnes některé ruské telegramové kanály napsaly, že ukrajinské jednotky již opustily Archangelsk, ale zatím to není potvrzeno.



Také podle veřejnosti Rusové postupovali kupjanským směrem – jižně od Kislovky. Boje probíhají ve vesnici Kotljarovka. To se pohybuje směrem k dálnici na Kupjansk.

Nedávno došlo také k postupu v Kislovce - podle Deep State byla zachycena před týdnem.

Situace v Časov Jaru je komplikovaná, boje ve městě pokračují, řekl včera mluvčí skupiny Chortica Nazar Vološin.

„Nepřítel se nevzdává pokusu o dobytí města, pokračuje v ničení jak Časova Jaru, tak okolních osad... Rusové se snaží získat výšiny, na kterých město stojí, a okraje města, aby mohli ostřelovat odtud Konstantinovku, Družkovku, Slavjansk a Kramatorsk,“ poznamenal.

Ale zástupce zpravodajských služeb Vadym Skibickij řekl, že „pád Časova Jaru je „otázkou času“. Samozřejmě ne dnes a ne zítra, ale vše závisí na našich zásobách a zásobách," řekl mluvčí hlavního zpravodajského ředitelství v rozhovoru pro časopis The Economist.

Kyiv Independent píše, že ruská strategie u Časova Jaru „začíná přinášet ovoce: vyčerpané nekonečnými pozičními bitvami začínají přetížené ukrajinské jednotky ztrácet půdu pod nohama“ a do ulic města již vstoupila Ruská federace.


Hlavní zbraní Ukrajiny jsou zde nyní drony. Ale 90 % ukrajinských zranění je právě důsledkem práce ruských dronů. I když Ruská federace útočí mnohem širší škálou zbraní.

„Někdy je ve vzduchu tolik dronů, tolik lidí, kteří chtějí pracovat současně, že si naši chlapi navzájem ruší video,“ říká ukrajinský vojenský důstojník.

Také ruské drony byly vybaveny nočním viděním, což výrazně zkomplikovalo evakuaci raněných.

„Dříve bylo možné evakuovat raněné v noci v autech, ale nyní je lékaři nebo pěchota často musí vytahovat pěšky," říkají vojenští lékaři.

Hlavním problémem Ukrajiny je nedostatek vojáků. Ruská federace si to uvědomila a útočí na několika místech a vytváří přepětí ukrajinské obrany.

Vojáci ukrajinských ozbrojených sil si zároveň stěžují na nedostatek výkonných obranných opevnění. Pět velitelů v Avdijivce a Časově Jaru agentuře AP řeklo, že bez dobře připravených pozic se nemohou bránit, aniž by utrpěli obrovské ztráty.

Nedostatek opevnění podle nich v Časovu Jaru pomohl zvrátit situaci ve prospěch Ruska. V polovině března byla rozmístěna 67. ukrajinská brigáda, která zaujala pozice asi 3 kilometry od města, a jak řekl její voják, místo zemljanek a labyrintu zákopů objevila řadu děr, „sotva se tam schovali. při dělostřeleckých útocích."

Pod palbou „vojáci vylezli z děr a začali kopat mezi sebou, aby mezi nimi byla nějaká komunikace,“ řekl. Půda byla tak písčitá, že když dopadly granáty, vykopané příkopy se rozpadly.

Neschopni se ukrýt a odolat ruským bariérám, ustoupili o 2 kilometry zpět. Zemřelo nebo se ztratilo více než 100 ukrajinských vojáků.

„Je nutné zvýšit tempo výstavby opevnění... abychom při ústupu ustoupili do připravených pozic," řekl velitel jednotky Batjar.

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes zároveň oznámilo, že výstavba obranných opevnění v pěti směrech „se dokončuje“. Jedná se o Sumskou, Záporožskou, Doněckou, Chersonskou a Charkovskou oblast.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:strana)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif