Zbořil k Polsku: Stát se velmocí za každou cenu není jednoduché

politika

<< VIDEO >> S volbami  v Polsku se objevují nejen stará témata, ale i nová. Staré téma bylo reparace vůči Německu, nyní se objevuje nové téma a to jsou válečné reparace vůči Rusku, řekl pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Zbořil k Polsku: Stát se velmocí za každou cenu není jednoduché
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
23. září 2023 - 02:05

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Zřejmě atmosféra v Polsku je velice vzrušující pro politiky ze všech možných politických stran, a nezapomínejme, že se tam také mění politická elita nebo ta politická třída, ve které se objevují staří a noví politici, kteří si, alespoň mně se to tak zdá,  příliš nerozumějí,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Válečné reparace…

„Téma válečných reparací, které požaduje Polsko od Spolkové republiky Německo, je starobylé téma, které už bylo mnohokrát řešeno a vyřešeno v tom smyslu, že se nikdo na Západě nebo někdo i ze spojenců Polska nebude příliš zajímat o to, jak Polsko v tomto požadavku podpořit. Úplně stejný je podobný  výstřel do tmy, tedy reparace, které Poláci požadují od Ruské federace jako nástupnického státu Sovětského svazu a domnívají se, že ruská moc a její vliv jsou Východní Evropě natolik oslabeny, že si to mohou dovolit. Nechci připomínat trojí dělení Polska, ale vlastně celé polské dějiny a tažení na jih a  východ, které nikdy neskončily dobře,“ připomíná Zdeněk Zbořil.



Polsko nadmíru zbrojí…

Ale myšlenka, která za tím vším je, se mi zdá, že Polsko nebo polští politici se domnívají, že se objevuje vítaná příležitost, jak učinit z Polska další evropskou velmoc, která by konkurovala třeba Německu, Francii nebo Itálii či Španělsku. Nejenom na poli politickém, ale i vojenském. Budování polské armády je tak překotné, že se zdá, že požadavky na masivní import tanků a letadel mohou vyvolat také zajímavou odezvu u těch zemí, které jsou členy NATO nebo členy Evropské unie. Tedy na prvním místě, zda budou ochotni na takovéto požadavky přistoupit.


Ono to není tak jednoduché stát se v dnešní Evropě velmocí. Upozorňujeme na to, že Evropská unie nebo NATO se stále rozšiřují a může se stát, že díky tomu procesu jednou zaniknou, protože vnitřních problémů bude tolik, že už si nebude rozumět jenom Západ s Východem a Sever s Jihem, ale kdekdo s kdekým,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?