Polovina domácností plánuje další úsporné kroky, uvádí průzkum

byznys

Češi pokračují v úsporách při spotřebě energií i u dalších výdajů. Nějaké opatření udělalo za poslední rok v tomto směru šedesát procent tuzemských domácností, v průměru jim to přineslo úsporu kolem osm tisíc korun za rok.

Polovina domácností plánuje další úsporné kroky, uvádí průzkum
Michal Straka (Ipsos)
24. května 2024 - 07:03

Polovina domácností pak plánuje další úsporné kroky i do budoucna. Stojí za tím především očekávání opětovného růstu cen energií v příštích letech, vyplývá z průzkumu společnosti Ipsos.

Výdaje tuzemských domácností za energie se podle průzkumu postupně stabilizovaly. Data se sbírala na přelomu března a dubna mezi 1016 respondenty. V posledních měsících také zároveň klesá podíl domácností, které musely kvůli cenám energií výrazně řešit rodinné rozpočty.

Hlavní motivací domácností ke snížení spotřeby energií byly podle produktového ředitele Ipsos Michala Straky nejistota a rostoucí ceny energií. Nejčastěji lidé šetřili skrze rychlé větrání, sprchování místo napouštění vany nebo snižovali doma teplotu.



Z investičních opatření pak šlo například o výměnu žárovek či spotřebičů, stavební úpravy nebo přechod na tuhá paliva při vytápění.

Největší bariérou při zvažování investic je podle průzkumu zajištění financí. Většina domácnosti je ochotna do některého opatření investovat spíše nižší částky. U zhruba třetiny respondentů jde o částku do pěti tisíc korun. Vysokou investici nad 50 tisíc korun naopak zvažuje přibližně čtrnáct procent domácností.

Psali jsme:

Postupně také klesá ochota využít k opatřením vlastní peníze, naopak roste zájem o státní dotace. Zatímco loni o ně chtělo podle průzkumu požádat jedenáct procent domácností, nyní je to už 24 procent.

(jar, prvnizpravy, repro: pozitiv.cz)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 28%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif