Stát má jít příkladem a umožnit lidem restart, říká Nacher

politika

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher je zklamaný, že poslanci koalice nevyužili možnost pomoct s oddlužením širšímu okruhu lidí a ve sněmovně ve středu prohlasovali užší variantu.

Stát má jít příkladem a umožnit lidem restart, říká Nacher
Patrik Nacher (ANO)
24. května 2024 - 06:30

Poslanec Nacher totiž sám původně prosazoval verzi, kterou navrhl Senát a která by dlužníkům na zdravotním pojištění při rychlém splacení jistiny odpustila penále. Současný projekt oddlužení, který Patrik Nacher nazývá milostivým podzimem, navazuje na předchozí program Milostivé léto.

Podle Nachera jde o jednorázovou akci, která je odpovědí na to, že v Česku bylo 4,7 milionu exekucí často nakumulovaných z minulosti.

„Stát má jít příkladem. On neříká, že dluhy se nemají platit,“ vysvětlil Nacher s tím, že pokud dlužník do tří měsíců zaplatí jistinu, stát mu odpustí nastřádané penále za neplacení.

„Pro ty lidi je to restart v tom zbavit se exekucí splacením. Ne, že nebudou dělat vůbec nic,“ doplnil poslanec.



Program má reagovat na to, že jistinu (základní a původní dlužná částka bez poplatků a úroků) často zněkolikanásobí příslušenství a penále. Milostivé léto se vztahovalo na dluhy, které vymáhali soukromí exekutoři, nynější novela insolvenčního zákona má pomoct s dluhy, které se řeší v právních neboli daňových exekucích, které vymáhají například finanční úřady. Předchozí programy se vztahovaly na sociální pojištění a daně a zbývalo tak zdravotní pojištění.

Na novele insolvenčního zákona, v rámci níž se program projednával, se ale poslanci napříč sněmovnou neshodli. Původní verzi navíc vrátil k přepracování Senát.

„Ten spor je, že senátoři Pirátů, STAN, ANO a KDU-ČSL vrátili předlohu s úpravou pro širší okruh dlužníků na zdravotním pojištění,“ vysvětlil dále poslanec ANO Patrik Nacher.

Psali jsme:

Ačkoli byl Nacher předkladatelem původní sněmovní verze, je rád, že novelu Senát, který je ovládán převážně koaličními politiky, rozšířil a byl také jedním ze zastánců schválení širší, senátní verze zákona. Koalice se ale nakonec rozhodla pro užší verzi. Opatření se tak bude týkat jen několika stovek lidí.

„Přijde mi, že jsme nakonec nevyužili prostor pro pomoc s oddlužením více osob,“ dodal Nacher.

(dan, prvnizpravy, repro: dvtv.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 28%
transparent.gif transparent.gif
Ne 62%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif