CIT: Střela, která zasáhla trh v Konstantinovce, byla ukrajinská

zprávy

Vyšetřovací skupina Conflict Intelligence Team (CIT) uvedla, že raketa, která  6.září explodovala na tržnici v Konstantinovce, mohla být ukrajinská, píše se v článku na ukrajinském webu Strana.

CIT: Střela, která zasáhla trh v Konstantinovce, byla ukrajinská
Ilustrační foto
8. září 2023 - 03:20

CIT uvedla, že analyzovala video a fotografie exploze v Konstantinovce, která ve středu zabila 16 lidí, a dospěla k závěru, že raketa přišla ze severozápadu, což je území pod kontrolou Ukrajiny.

To, jak je uvedeno ve vyšetřování, dokládá geolokace místa výbuchu a odrazy rakety viditelné na videu zveřejněném ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským, které se postupně objevují v záběru na dvou vozidlech.

Ke stejnému závěru již dříve došel Julian Röpcke, novinář německého listu Bild.

Conflict Intelligence Team poukazuje na již zaznamenané případy ukrajinských antiradarových střel HARM zasahujících civilní cíle. Podle CIT v Konstantinovce mluvíme o tragické nehodě, v jejímž důsledku ta či ona raketa zasáhla rušný trh.

Vyšetřovatelé zároveň připouštějí, že raketa mohla být odpálena z ruského území v oblasti Belgorod, ale podotýkají, že takové odpálení nemělo smysl, protože na jihovýchodní straně jsou pozice ruské armády nejblíže Konstantinovce 15. kilometrů daleko, a tuto osadu může Rusko dokonce ostřelovat dělostřelectvem.

Petr Hampl: Lekce z logiky o protiofenzivě a významu slov

Ukrajinské úřady viní z útoku Rusko. O typu rakety, která vybuchla v Konstantinovce, nebyly od ukrajinských ozbrojených sil žádné oficiální zprávy.

Po útoku na Konstantinovku bylo hlášeno 17 mrtvých a 32 zraněných. Úřady dnes objasnily, že náraz zabil 16 lidí.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif