Německá vláda, kontroverzní transakce a oligarcha Děripaska

byznys

Německá vláda se vměšuje do kontroverzní transakce mezi rakouskou bankou Raiffeisen Bank International (RBI), stavebním koncernem Strabag a ruským oligarchou Olegem Děripaskou.

Německá vláda, kontroverzní transakce a oligarcha Děripaska
Oleg Děripaska
4. května 2024 - 10:50

Raiffeisen Bank se snaží odkoupit akcie Strabagu, které byly nedávno ve vlastnictví sankcionovaného Deripasky, aby mohla přesunout část svých zisků, které jsou zamrzlé v ruské dceřiné společnosti, zpět do Rakouska.

Podle informací získaných německým deníkem Handelsblatt z vládních kruhů, nyní případ prověřuje ministerstvo hospodářství, vedené ministrem Robertem Habeckem (Zelení). Ministerstvo zahájilo investiční kontrolu a případ je „intenzivně zkoumán“.

Strabag, který má v Německu mnoho dceřiných společností, umožňuje německému ministerstvu hospodářství zasáhnout i v tomto případě. Německá společnost Strabag AG se sídlem v Kolíně nad Rýnem je zcela v držení rakouské mateřské společnosti Strabag SE a v Německu realizuje významnou část svého obchodu s více než 30 000 zaměstnanci.

Pokud by německá vláda považovala tento obchod za hrozbu pro národní bezpečnost, mohla by potenciální transakci zakázat nebo ji podmínit. Dále úředníci zkoumají, zda nákup akcií neporušuje platné sankce.

Miliardový obchodní plán s komplikacemi


Raiffeisen Bank International (RBI) pracuje na složité obchodní dohodě už několik měsíců. Banka čelí problému, jak přistupovat k ziskům generovaným v Rusku, zejména proto, že mnoho evropských finančních institucí opustilo Rusko po jeho útoku na Ukrajinu – na rozdíl od RBI.

RBI oznámila, že její celkový zisk v prvním čtvrtletí mírně stoupl, konkrétně na 664 milionů eur z předchozích 657 milionů eur. Zisk z ruské pobočky banky však od začátku války na Ukrajině výrazně vzrostl. V obchodním roce 2023 dosáhla ruská pobočka čistého zisku 1,34 miliardy eur, což představovalo více než 50 procent celkového zisku RBI. Tyto zisky však RBI nemůže volně převést zpět do zahraničí bez schválení ze strany Kremlu, což znamená, že banka musela najít jiné řešení.



Zde se objevuje Oleg Děripaska, oligarcha a předseda dozorčí rady společnosti Basic Element, kde má své investice ve velkých průmyslových a obchodních společnostech. Forbes odhaduje jeho majetek na 2,6 miliardy eur. Děripaska byl sankcionován EU, USA a Velkou Británií. Děripaska vlastnil více než čtvrtinu akcií rakouského stavebního gigantu Strabag.

Po kapitálové emisi na začátku března se jeho podíl snížil na přibližně 24 procent. Po útoku Ruska na Ukrajinu na jaře 2022 rozhodlo představenstvo Strabagu, že Děripaskovi již nevyplatí dividendy.

Z toho plyne, že RBI má peníze v Rusku, ke kterým nemá přístup, zatímco Děripaska má aktiva v EU se kterými nemůže disponovat. To vedlo k vytvoření zmíněného plánu. Avšak i tento plán má své problémy. RBI nemůže jednoduše získat podíly Strabagu od Děripasky, který je drží prostřednictvím společnosti Rasperia Trading Limited, protože pro sankcionovanou osobu jsou takové transakce zakázány.

Finta s mezikorporací Iliadis

Navrhované řešení spočívalo v založení prostřednické společnosti. Pro tento účel byla v Rusku založena společnost Iliadis JSC, která měla koupit Rasperia společně se Strabagovými akciemi a následně je prodat ruské pobočce Raiffeisen, která má dostatek kapitálu na takový nákup.

Identita osob stojících za Iliadis zůstává neznámá. Rakouský deník Falter tuto konstrukci odhalil na začátku tohoto roku.

Očekávaný výsledek - Děripaska by získal více než miliardu eur za opuštění svého investičního podílu ve Strabagu, který pro něj ztratil význam. Výměnou by skupina Raiffeisen využila své ruské zisky k nákupu miliardového balíčku akcií Strabagu.

Účastníci jsou již v procesu realizace svých plánů. Mezikorporace Iliadis JSC již koupila Děripaskovu Rasperia. Šéf RBI Johann Strabl chtěl obchod dokončit již v prvním čtvrtletí, avšak potýkal se s komplikacemi v podobě dotazů od regulačních úřadů: „Kdo stojí za Iliadis? A je vyhýbání se sankcím přes mezikorporaci skutečně legální?“

Zapojení Washingtonu, Berlína a Vídně

Zdá se, že plány RBI se nelíbí zejména Spojeným státům. Začátkem března zástupci banky cestovali do Washingtonu, aby odpověděli na otázky z ministerstva financí a sankčního úřadu OFAC, jak informoval „Falter“. Krátce na to navštívila vysoká představitelka amerického sankčního úřadu Anna Morris během své cesty po Evropě také Vídeň, kde jednala s vedením RBI.

Varování a komplikace z více stran

Robert Holzmann, šéf rakouské centrální banky, varoval před riziky spojenými s dohodou. Nepříjemné otázky nyní přicházejí i z Berlína, konkrétně od německého ministerstva hospodářství. Mluvčí ministerstva sdělil, že běžně neposkytují komentáře k probíhajícím kontrolám: „Obecně platí, že meldepflichtige (podléhající hlášení) procedury jsou samozřejmě podrobeny důkladnému zkoumání – to platí obzvláště v případě, že jsou spojené s Ruskem.“

Psali jsme:

Na dotaz deníku Handelsblatt Strabag potvrdil, že prodej akcií byl německým úřadům nahlášen. Na otázku, kdo stojí za prostřednickou společností Iliadis, odpověděla mluvčí, že společnost „není kontrolována žádnou osobou“ a že bylo zahájeno šetření tohoto procesu, které ještě není ukončeno.

Mluvčí RBI uvedl, že jak banka, tak americké a evropské regulační orgány znají vlastnickou strukturu Iliadis: „RBI může vyloučit, že by kterýkoliv z majitelů byl pod sankcemi.“ Banka stále čeká na schválení.

Při prezentaci čtvrtletních výsledků ve čtvrtek nebyly k plánům poskytnuty žádné nové informace. Nákup akcií Strabagu podléhá nadále pečlivému hodnocení compliance rizik, zdůraznila RBI.

Na výroční valné hromadě na začátku dubna bankovní šéf Strobl jasně dal najevo, že své plány nenechá narušit ani Washingtonem, ani Berlínem. „Všem úřadům byly zodpovězeny všechny otázky: Stále věříme, že taková transakce je možná a zákonná,“ prohlásil Strobl.

(jk, Handelsblatt, repro: Daily Mail)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif