Zdraví lidí a dětí je Válkovi ukradené, spustila Marková

politika

Jana Marková se ostře pustila do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ohledně nápadu závést spotřební daň na slazené nápoje. A ministrovi připomněla dobu covidovou.

Zdraví lidí a dětí je Válkovi ukradené, spustila Marková
Jana Marková
1. května 2024 - 06:30

„Tak nám chce soudruh ministr Velká bradavice Válek zavést spotřební daň na slazené nápoje, protože jsou prý nezdravé.

Tak to jsou. O tom ani potom. Ale jsou zdravější ty nacpané různými chemickými umělými sladidly včetně aspartamu? Asi moc ne, že? Opravdu si myslí, že tím vyřeší problém obezity u dětí? To si sáhněte do svědomí, co jste s nimi udělali v době covidu, hoši.  

Samozřejmě si to nemyslí, a zdraví lidí a dětí, kterým se tu tak zaklíná, je mu ukradené. V rozpočtu dochází peníze, díra se zvětšuje a tak je potřeba chytat se každého stébla, jak lidi okrást. Členové zdravotnické části NERV navrhli, aby vláda začala vybírat z nápojů s obsahem cukru nad padesát gramů na litr spotřební daň tři koruny a čtyřicet haléřů. Za každých dalších deset gramů cukru v nápoji by pak stát vybíral daň 35 haléřů. Při započítání 21procentní sazby DPH by litr limonády mohl podražit o pět korun čtyřicet haléřů. Už teď díky tomu, že platíme výpalné například z pohonných hmot, dáváme do rozpočtu ca 150 miliard korun ročně.



Kdyby společně s tou daní z cukru bylo zároveň zrušeno například DPH na kojeneckou vodu, zdravá sladidla jako je čekanka a podobně, neřeknu ani popel. V podstatě na všechno co teče máte DPH 21% a je jedno, jestli je to třeba  ta kojenecká voda, nebo bylinná kombucha. Jenže to ne, protože opakuji, zdraví lidí a dětí jsou jen kecy, kterými si je neschopný válek bere jako rukojmí. Zmetek.
 
Ono jaksi nestačí, že Češi jezdí nakupovat do Polska potraviny, drogerii a tabák, teď ještě přibude další položka. Protože přesně tímhle to skončí, spotřeba zůstane stejná, jen se výdělek přesune k sousedům. Kdyby byl soudruh ministr skutečně pravicový politik (jak Top09 stále tvrdí, že je pravicová strana), tak by věděl, že více daní nikdy neznamená více peněz. Většinou je to totiž přesně naopak.

Slazené nápoje nejsou žádná hitparáda, ale fakt primárně nemůžou za to, že nám populace tloustne. Na vině je to že se málo hýbeme, že většina dětí a lidí celý den sedí, takže jako kvůli tomu zavedeme daň na práci v sedě? Zdaníme všechny fast foody? Maso od určitého množství tuku? A když to uděláme, snížíme cenu na sportovní potřeby a kroužky pro děti? To už ne, že?

Psali jsme:

Budeme děti znovu vést ve školách aktivně k pohybu, jako to bylo dříve? (Opravdu ne všechno bylo za minulého režimu špatné, to si přiznejme). Nebo je z lenosti raději necháme dřepět ve třídách s mobilem v ruce a apkou na identifikaci pondělního pohlaví, protože by se mohly přeskokem přes kozu přizabít? To taky ne. To ty peníze navíc raději rozfrcáme na Ukrajinu a Green deal. To je politika této pětikoalí sqadry. A opakuji, o žádné zdraví jim nejde. Jen jsou už úplně v háji," uzavřela svůj komentář ohledně záměru závést spotřební daň na slazené nápoje Jana Marková.

(jk, prvnizpravy, screen: fb profil)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?