Republikáni kritizují Bidenovu výměnnou dohodu s Íránem

politika

Kontroverzní dohoda mezi Bidenovou administrativou a íránskou vládou o výměně vězňů a uvolnění miliard dolarů z íránských fondů blokovaných v zámoří vyvolala bouři reakcí v americkém Kongresu.

Republikáni kritizují Bidenovu výměnnou dohodu s Íránem
Joe Biden, americký prezident
15. srpna 2023 - 13:02


Teherán / Washington –  Zprávy z amerických médií potvrzené íránským ministerstvem zahraničí hovoří o výměně pěti Američanů zadržovaných v Íránu za pět Íránců uvězněných za snahu obejít americké sankce. Kromě výměny vězňů bude rozmrazeno přibližně 6 miliard dolarů z íránských fondů v Jižní Koreji.

Mnoho republikánských členů Kongresu otevřeně kritizovalo tuto dohodu. Web Breitbart News v pátek citoval některé z nich, kteří tuto dohodu označili za "kapitulaci" před Íránem.

Senátor Tim Scott, republikán z Jižní Karolíny, obvinil prezidenta Bidena z "poklonění" ajatolláhu Chameneímu, což podle něj ohrožuje Američany. Podobný postoj zaujal i Senátor Tom Cotton z Arizony, který v komentáři na platformě X, kdysi známé jako Twitter, označil dohodu za "zbabělý akt usmiřování".


Předsedkyně republikánské konference Sněmovny reprezentantů Elise Štefániková a další republikánští členové Kongresu, včetně Nicole Malliotakisové z New Yorku a Lisy McClain z Michiganu, také vyjádřili svou nespokojenost s Bidenovou dohodou.

Úředníci v Teheránu uvedli, že směna vězňů bude realizována až poté, co budou zmrazené íránské finanční prostředky převedeny na účty zřízené íránskou vládou.

Psali jsme:

Bidenova administrativa dosud na tuto kritiku nereagovala. Je však zřejmé, že výměna vězňů s Íránem je dalším krokem, který v americké politice vyvolává silné emoce a rozpory.

(böhm, foto: repro: France24)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?