Roček: Máme větší šanci přežít než v Chicagu

politika

Pokud sledujete kriminální seriál Policie Chicago, mohou se zdát některé scény přitažené za vlasy, ale realita je možná krutější. Naproti tomu v ČR žijeme v klidném místě, v pohodovém kraji, pokud srovnáme naši situaci s oblastí Chicaga.

Roček: Máme větší šanci přežít než v Chicagu
František Roček, publicista
8. února 2023 - 06:20

V městě Chicagu, kde žije asi 2,7 milionů lidí, loni policie vyšetřovala 695 vražd. Město i s širším okolím se rozkládá na 1200 km čtverečních, což je asi zhruba třetina Libereckého kraje, nejmenšího v ČR. Naproti tomu v celé České republice v roce 2022 policie vyšetřovala jenom 150 vražd, včetně pokusů o vraždu. Chicagských 695 případů představují dokonané vraždy. Údaje o vraždách v Chicagu nezahrnují zabití, ke kterým došlo v sebeobraně ani střelbu na městských dálnicích.

Od začátku roku do 3. 2. 2023 chicagská policie zaznamenala na 45 vražd, většina obětí byla zastřelena. Z toho čtyři lidé zemřeli kolem poledne.

Znepokojivý rozdíl je vidět i z toho, že v ČR žije zhruba 11 milionů lidí proti 2,7 milionům v Chicagu. K 695 vraždám došlo na území zhruba 27 x menším než má ČR.

Vraždy z pohledu Chicaga a ČR


Vzhledem ke statistikám naprosto pohodová je situace v Libereckém kraji, kde jsou evidovány v roce 2022 pouze 2 případy. Ve větším Ústeckém kraji policie vyšetřovala 17 vražedných případů.

Ústecký emeritní policejní psycholog Josef Kovářík ke statistikám připomenul, že „Chicago je vysoce urbanizovaný a technologický regionální uzel s vysokou koncentrací lidí a tím i násilí. Přesto, pokud bychom dali do vzájemného poměru pouze třetinu území ČR ke srovnání industriálních lokalit, nesoulad mezi počtem vražd v ČR a Chicagu by byl hrozivě propastný. Dokonce i v největším českém městě hříchu v Praze bylo v roce 2022 spácháno jenom 24 vražedných incidentů.“

Kromě toho v Ústeckém kraji v roce 2022 policie evidovala celkem 1484 násilných trestných činů a v roce 2021 jenom 1 192 všech typů násilných útoků s minimem použití střelných zbraní.

Ale v oblasti Chicaga podle dostupných statistik v roce 2021 došlo k 797 vraždám a k dalším nejméně 3600 obětem střelby.

Máme vysokou míru jistoty

Policejní psycholog Kovářík se domnívá, že severoamerické pojetí demokracie v řadě detailů nechtěně selhává.
„Minimální regulace nákupu střelných zbraní, trvalé útoky na policii jako na údajně rasistickou a různě genderově předpojatou organizaci, omezují možnosti udržení veřejného pořádku. Nátlakové skupiny tohoto typu jsou i nás. Ale situace v násilné kriminalitě ukazuje, že žijeme v ČR z hlediska bezpečnosti v relativně klidné společnosti.

Z psychologického hlediska je velký rozdíl mezi násilnou trestnou činností a tzv.obyčejnou zlodějinou, která nás ale psychicky znervózňuje nejvíce. V podstatě žijeme ve společnosti s daleko vyšší mírou jistoty v bezpečnostní oblasti nejen vůči USA, ale i s vyšší mírou jistoty než v západní části Evropy, zatížené stále více nelegální migrací a dnes již oficiálně přiznanými nebezpečnými čtvrtěmi - rozsáhlými no-go zónami,“ vysvětluje Kovářík pozadí rozporuplných statistik.

A upozorňuje, že např. starosta New Yorku Eric Adams, policejní kapitán ve výslužbě, v rozhovoru pro CNN v lednu 2022 varoval, že policejní jednotky nevytvářejí problémy se zneužíváním moci. Urážlivé chování vytváří situace vedoucí ke konfrontacím resp. zneužívání.



Smutné chicagské detaily

Pokud jde o Chicago, nejvíce zavražděných útoků policie eviduje v roce 2022 v chicagské čtvrti Austin, kde žije lidí přes 90 000. V krajském městě Ústí n. L. žije zhruba 80 000 lidí.

Loni v Austinu zavraždili 45 osob, zatím co v celém Ústeckém kraji policie vyšetřovala loni jenom 17 incidentů. V Austinu žije téměř 80 % černošských a 15 % obyvatel hispánského původu. Ale ve více než polovině čtvrtí Chicaga došlo během roku jenom k méně než 10 vraždám.

V Chicagu většina obětí byla zastřelena. Někdy i náhodně, když např. lidé z gangu střelbou večer zametali ulici od svých konkurentů a jedna kulka náhodně vlétla do koupelny a smrtelně zasáhla dítě čistící si zuby. Tak zajímavé vražedné zprávy u nás v Deníku nemáme.

O vraždách v Chicagu je dokonce v deníku Chicagotribune.com zřízena rubrika, kde je zaznamenáváno během roku kde bylo zavražděno kolik lidí a jakým způsobem.

Proto se můžete dočíst, že v roce 2022 bylo zavražděno 111 dětí a mladých lidí do 19 let. Ve věku 20 až 29 let 229 osob a ve věku 30 až 39 let 207 obětí. Se zvyšujícím se věkem obětí se jejich počet prudce snižoval. Nejvíce mrtvých bylo mezi černochy (536) a hispánci (119). Od roku 1991 nikdy nepoklesl počet vražd v Chicagu pod 400 případů.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?